Двери

Комисарят по правата на човека в Руската федерация Татяна Москалкова се обърна към украинския омбудсман Людмила Денисова за съдействие при доставянето на лекарства за болните населници на Киевско-Печерската лавра. Лекарствата са събрани от руски вярващи, съобщава ТАСС. Пратката съдържа освен лекарства, също и дезинфектанти, маски, ръкавици и други и тежи над 2 тона. Украинската страна все още не е отговорила на искането.

До събирането на помощи за Киевско-Печерската лавра се стигна, след като нейното ръководство се обърна с призив към вярващите да дарят средства за лечението на монасите, семинаристите и другите служители на лаврата, тъй като приходите на манастира са намалели рязко след затварянето му. В призива се казва:

„Скъпи братя и сестри, във връзка с разпространението в Украйна на острото респираторно заболяване COVID-19 в Лаврата бяха прекратени обществените богослужения. Молим всички да усилите молитвите за братството и нашата главна светиня – Свето-Успенската Киевско-Печерска лавра, за новопреставените архимандрит Нектарий и йеродякон Наум.
Също така знаете, че днес най-много регистрирани случаи има в Киев, а Лаврата е неотменима част от столицата и е разположена в самия ѝ център, затова също е подложена на тази опасност. Затова молим всички неравнодушни хора да окажат посилна финансова помощ“.

В официалния сайт на лаврата беше публикуван и списък с медикаментите, от които монасите се нуждаят. Обявата предизвика противоречиви реакции в украинското общество, тъй като това е най-големият и богат украински манастир и неговата невъзможност да осигури основни лекарства за нуждаещите се буди недоумение. Същевременно Украинската православна църква (Московска патриаршия) има кампания за осигуряване на лекарства и защитни средства в различни региони в страната, докато за манастирския комплекс, където е разположена църковната администрация, помощи няма.

Повече от половината от двеста населници на лаврата, клирици, монаси и послушници, се разболяха от коронавируса. Сред заразените има и близо тридесет семинаристи. Двама от братството починаха, както и един монах от Почаевската лавра, който наскоро се преместил в Киевско-Печерската лавра.

Игуменът митр. Павел (Лебед) беше сред първите заболели и прекара две седмици в киевската Александровска болница с пневмония, като беше изписан преди Великден. Още шестима монаси и послушници бяха изписани и продължават лечението си в лаврата.

Трима украински епископи са в болница – ректорът на Киевската духовна академия еп. Силвестър (Стойчев), игуменът на Йонинския манастир еп. Йона (Черепанов), а днес беше хоспитализиран и Тернополският митр. Сергий (Генсицкий).

Освен Киевско-Печерската лавра затворен е и Йонинският манастир в Ботаничевската градина в Киев, Голосеевският мъжки манастир, също в Киев, както и Почаевската лавра. Ръководството на Почаевската лавра не допуска лекари в манастира и не позволява монасите да бъдат тестувани. Те твърдят, че болни няма, въпреки че в околното манастирско селище Почаев има много заразени, заради което то е поставено под карантина. От Почаевската лавра е и третият починал монах в Киевско-Печерската лавра, макар че до последно двата манастира отричаха той да е техен брат.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69545/view,article/