Двери 03 Април 2020

В базата на църковната болница, посветена на св. Алексий, в Москва ще бъде създаден Център за лечение на пневмонии, предизвикани от коронавируса, съобщава пресслужбата на Руската православна църква. Здравното заведение разполага със съвременно реанимационно оборудване.

„В болницата ще бъдат приемани не само московчани, но и жители на Подмосковието и близките региони, пострадали от коронавирусната инфекция“, се посочва в съобщението.

Към центъра ще бъде създаден и консултативно-диагностичен кабинет за тестуване за вируса, за набавяне на допълни лекарствени препарати, на първо място антибиотици и противогъбични средства, както и за оборудване за изкуствена вентилация на белите дробове.
В съобщението се посочва, че Руската православна църква е разработила план за подкрепа на социално незащитените слоеве на населението в разгара на вирусната пандемия. За оказване на спешна социална, психологическа и медицинска помощ за московчани и жителите на областта се създава специален център на базата на православната служба за помощ „Милосърдие“. По предварителни оценки от услугите на центъра за една година ще могат да се възползват повече от 30 000 души.

Организира се и система за доставка на лекарства и продукти на адрес, както и патронажна помощ. От нея ще се възползват самотни стари хора, тежко болни, инвалиди, многодетни семейства, самотни майки, бременни жени, бездомни хора, въобще всеки, който се е оказал в тежка жизнена ситуация. Създава се гореща линия „Милосърдие“, където на хората ще се оказва бърза консултативна и психологическа помощ.

На основата на синодния Отдел по църковна благотворителност и социално служение ще се организира федерален щаб за помощ на социално незащитените хора. Църковният щаб ще поеме организацията на денонощен кол-център, където ще може да се звъни безплатно от всяка точка в Русия с молба за социална помощ или доставка на продукти. Щабът ще се занимава също с решаване на други въпроси, свързани с подкрепата на населението на цялата територия на Русия.

В коментар за инициативата на църквата московското издание moskvichmag.ru признава, че „РПЦ наистина има отличен опит в организирането на помощ в извънредни ситуации. По време на пожарите през лятото на 2010 г. енориите на РПЦ бяха логистични центрове за събиране на помощи за пострадалите от пожарите и за оборудването, необходимо за доброволците-пожарникари“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69459/view,article/