Двери 02 Април 2020

Руският епископ Ириней от град Орск, Южен Урал, се записа като доброволец, който да посещава намиращите се под карантина жители на 250-хилядния град, съобщава Правмир. Той с още двама йеромонаси е получил разрешение за това от градската управа. Те могат да посещават поставените под карантина и самоизолиращи се хора, при които все още не е потвърдена диагнозата. Според епископа това е от изключително значение за хората, които се страхуват и искат да получат подкрепа от духовник или пък да се изповядат, но не могат да отидат в храма.

„Важно е да не допуснем паника, да направим всичко възможно, така че тези хора да усетят – свещениците са до нас… Историята показва, че най-лошо става, когато се надигне паниката. В това състояние хората са напълно объркани и не знаят какво да правят.
Разбира се, има риск да се разболееш. Но Господ дава сили. При това помня: „Господня е земята и всичко, което я изпълва“ (Пс. 23:1). След като Господ ме е призовал, ще се трудя. Та това е възможност да говорим за Христос! Нали в Евангелието е написано: Който Ме изповяда пред човеците, него и Аз ще призная пред Моя Отец небесен (Мат. 10:32). По-добре е да отидем ние, отколкото семейните свещеници. Ако ние, монасите, не отидем, кой ще отиде? Свещениците, които имат семейства? Те имат съпруги, деца… В случай на печален край кой ще ги утешава? Ние няма да можем. Господ ще прости нашите грехове, ако ние отидем да Му служим. Радвам се, че нашите йеромонаси се съгласиха. На първо време ще ходя сам, а след това, ако е нужна помощ, ще поканя отец Филарет и отец Павел“.

Справка: Орски и Гайски епископ Ириней е роден на 30 май 1971 г. в Република Молдова. Завършил е Московската духовна семинария и духовната академия. Постриган е за монах на 13 април 1996 г. във възстановения Кицкански манастир, известен като „Нови Нямц“ (основан от монаси от историческия манастир „Нямц“, днес в Румъния, където в средата на 19 век е забранено богослужението на църковнославянски език и голяма група монаси отиват в района на гр. Тираспол, където край с. Кицкани през 1859 г. създават нов манастир). Бил е семинарски преподавател, работил е в областта на православната просвета и култура, сега продължава да преподава в хуманитарния институт в Орск и в семинарията в областния град Оренбург. Ръкоположен е за Орски епископ на 22 ноември 2011 г. и усърдно развива както пастирска, така и просветна дейност в рамките на епархията си.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69455/view,article/