16 февруари 2020 19:24, Софийска митрополия

На 16 февруари – Неделя на Блудния син, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия в храм „Св. Георги Победоносец“, гр. Дупница.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Георги Паликарски, архиерейски наместник на Дупнишка духовна околия и предстоятел на храма „Св. Георги Победоносец“, протойерей Радослав Ваклин, свещеник Георги Гелов, свещеник Костадин Бошняков, свещеник Иван Айдаров, свещеник Костадин Тренев, свещеник Петър Очков, свещеник Добри Добрев, както и шестима дякони под ръководството на дякон Петър Славов.

За тържественото молитвено настроение в неделния ден допринесоха с църковни песнопения свещеници и дякони на клира, както и храмовия многогласен хор.

По време на богослужението бе извършено и ръкоположението на дякон Венцислав Ангелов в свещенически чин.

Свещеник Венцислав Петров Ангелов е на 34 г., родом от гр. Дупница. Понастоящем е 2-ри паралелен курс в Софийска духовна семинария „Св. Иван Рилски“, като в същото време следва 2-ри курс задочно обучение специалност „Теология“ в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Свещеник Венцислав е женен и има една дъщеря на 13 годишна възраст.

В края на светата Литургия Негово Преосвещенство Епископ Поликарп благослови духовенството, певците и изпълнението на храма от името на Негово Светейшество патриарх Неофит, като поздрави и свещеник Венцислав с ръкоположението и му пожела достойно служение за духовен пример и спасение на енорията и благочестивите православни християни. Викарият на Софийския митрополит припомни Евангелската история за Блудния син и призова християните: „Нека облагодатени от Божието човеколюбие, мир и любов да имаме покаяние в нашето сърце и душа и да знаем, че имаме ли покаяние и обръщаме ли се към Бога, Той ще ни благослови, подкрепи и ще ни накара да бъдем пример за тези, които са около нас.“

Епископ Поликарп поздрави и иконом Георги Паликарски с рождения му ден, като му пожела Бог да му дава сили, дълги години в служение, радост и мир.

От своя страна и от името на църковното настоятелство и енория иконом Георги благодари за богослужебната благодат и благослова от името на Негово Светейшество, като му подари препълнена кошница с плодове и дарове.

А ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) – https://flic.kr/s/aHsmLr9Gwe

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) – https://flic.kr/s/aHsmLrbFHy

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=313175