29 март 2020 14:39, Софийска митрополия

На 29 март Православната Църква отбелязва Неделята на светия преподобен отец Йоан Лествичник, четвърта от Великия пост.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, бе отслужена архиерейска св. Литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици“.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение със ставрофорен иконом Николай Коцев, предстоятел на храма, иконом Иван Найденов, протойерей Валентин Кантарджиев и протойерей Станко Дидов от храмовото духовенство, свещеник Костадин Тренев, протодякон Иван Петков, йеродякон Вартоломей и дяконите Димитър Събев, Петър Славов и Павел Димитров.

За светата Литургия в храма се събраха и десетки вярващи християни, които отправиха своите молитви към Господа заедно със служещото духовенство и вдъхновени от песнопенията на храмовия многогласен хор.

По време на богослужението бе извършено и ръкоположение на дякон Димитър Събев в свещенически чин.

В своето слово епископ Поликарп поздрави новия дякон на Българската православна църква с пожелание за достойно, безбедно и благословено богослужение, като преподаде на духовенството, певците и изпълнението на храма благослов от името на Негово Светейшество патриарх Неофит. Викарият на Софийския митрополит припомни житейския пример и духовните трудове на св. Йоан Лествичник и сподели: „Чрез него виждаме, че всичко, което ни разкрива Господ Иисус Христос, може да бъде постигнато стига човек да го желае и да положи духовен труд – това означава покаяние, изповед, молитва, бдение, добродетел, означава да бъдем христоносци в живота на нашето общество и да мислим и действаме така, както би постъпил Христа Бога.“ Проповедта си епископ Поликарп завърши с призив към всички вярващи: „Каквото и да правим, ние сме Христови и трябва да живеем мъдро, разумно, духовно, всеотдайно – всеки ден и час.“

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmMfDNmY

ВИДЕО – https://www.facebook.com/1585322724940812/videos/938049543279710/

Текст и видео: Пламен Михайлов
Снимки: Александър Ангелов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=318099