Владислав Атанасов 22 Март 2020

Покрай избухналата корона-криза в последните дни мнозина вярващи в Германия научават за една позабравена светица на древната Църква, която в Западната църква се чества на 14 май под името св. мчца Корона, докато в Православната църква паметта ѝ се празнува на 11 ноември под името Стефанида (Стефания) заедно с мчк Виктор.

Сведенията за нея са оскъдни. Според преданието (житие от Чети-Минеите на св. Димитрий Ростовски) тя е пострадала шестнадесетгодишна по времето на имп. Антонин Пий (138-161 г.). Стефанида е съпруга на римски воин, участвал в мъченията на св. Виктор в Дамаск. Присъствайки на неговите изтезания, тя има видение, в което два венеца се спускали от небето към неговата и към нейната глава. Тогава тя прославя Виктор и възкликва, че той ще получи големия венец (корона) на светец, а тя малкия, заявявайки, че е готова да пострада заради вярата си в Христос. След като не се поддава на увещанията да отстъпи от вярата си, тя е завързана между върховете на две сведени палми. Когато върховете са били развързани, тялото на Стефанида е било разкъсано на две. В иконографската традиция двете палми са включени като неин атрибут, както и короната (венецът).
В западната традиция гръцкото име Стефанида получава латинското си съответствие – Корона.

Още в 6 в. почитта към нея започва да се разпространява най-много в Северна Италия, днешния европейски епицентър на епидемията на корона-вируса. През 997 г. имп. Отон III, чиято майка Теофанò е византийска принцеса, нарежда част от мощите на мъченицата да бъдат пренесени в катедралата в гр. Аахен, където традиционно е ставало коронясването на немските императори, докато друга част от тях е пренесена в Прага през 14 в. от Карл IV, крал на Бохемия и император на Свещената Римска империя (роден и починал в Прага).

В следващите векове култът към св. Корона е най-силен на някои места в Бавария, Австрия и Чехия. Тя е смятана за патрон на месарите, на търсачите на съкровища и като покровител против епидемиите. На нея са посветени параклиси, към които са се организирали поклоннически пътешествия. На стената на един от тях (намиращ се в Аргет, на 20 км от Мюнхен) стои следният призив: „Уморени пътнико, спри се и отдъхни при св. Корона! Отдай се на дълбока молитва, когато имаш грижи и притеснения!“.

По случай сегашните тревожни събития параклисът наскоро беше посетен и от свещениците на гръцката църковна община в Мюнхен о. Апостолос Маламусис и о. д-р Георгиос Влецис, които отправиха към светицата просителна молитва за избавление от епидемията. В интервю пред „Зюддойче цайтунг“ о. Маламусис изтъкна, че св. Корона се чества и в Православната църква. Той обяви намерението си, в случай че това е възможно, да дойде там отново на 14 май, когато тя се празнува в Западната църква, да отправи заедно с местния римокатолически свещеник съвместна молитва към светицата. Освен това свещеникът съобщи, че е поръчал икона на светицата, която ще бъде дарена на параклиса в Аргет.

С оглед на растящия интерес към светицата ръководството на катедралата в Аахен е решило да изложи за поклонение раклата с мощите на св. Корона, като преди това бъдат извършени реставраторски дейности. На своята интернет-страница ръководството на катедралата е публикувало и просителните молитви към светицата, които се казват в продължение на девет дена (noveni) според римокатолическата традиция. В тях тя се призовава да моли Бога „… да ни дари сила, да се уповаваме на Него и с обич да оказваме помощ на болните и слабите… Св. Корона, пример във вярата, ние се молим към тебе във времена на безпокойства и тревоги. Измоли за нас и за всички, които са изпълнени с грижи и паника, твърдостта във вярата, за която ти си ни дала пример и която ни дава спокойствие в Божията любов“.

В Православната църква в чест на мъченицата се пее тропар на гл. 4, който съпрославя св. Стефанида заедно с мъчениците св. Мина, св. Виктор Дамаскин (който е пострадал заедно с нея) и св. Викентий: „Твоите мъченици, Господи, при своите страдания приеха от Тебе, нашия Бог, нетленни венци, защото, имайки Твоята сила, повалиха мъчителите и съкрушиха безсилната дързост на демоните; чрез техните молитви спаси нашите души“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69385/view,article/