10 февруари 2020 09:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия

През тази година се навършват 180 години от рождението на Варненския и Преславски митрополит Симеон. В тази връзка на 9 февруари (Неделя на Митаря и Фарисея) Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия за упокоение душата на блаженопочиналия митрополит Симеон. С архиерея съслужиха ставрофорен иконом Димитър Стоев, ставрофорен иконом Дончо Александров, иконом Василий Шаган, протоиерей Георги Великов, протоиерей Ивалин Славов и дякон Любомир Георгиев.

Неделята на Митаря и Фарисея поставя началото на подготвителния период преди Великия пост. Светата Църква ни разкрива два образа – на фарисея, който в своето възгордяване осъжда другите човеци и митаря, който осъзнавайки своята греховност се смирява и покайва. Скромната молитва на митаря свидетелства, че той е готов да приеме Бога в сърцето си. Принасяйки тези примери в днешно време и отнасяйки ги към себе си ще видим, че в нас е едното, а дай Боже и другото.

В днешния ден, 9 февруари, през 1840 г. се ражда Варненският и Преславски митрополит Симеон. Той е бележит български архиерей живял в периода на XIX и началото на XX век. Съчетал в личността си висока монашеска духовност с изключителна образованост, култура и любов към Бога и Църквата.

Митрополит Симеон започва изграждането на величествената варненска катедрала, посветена на Успението на Божията Майка. Той е инициатор на първия съвременен български библейски превод. Добре известната му преводаческа и въобще литературна дейност, основаването през 1900 г. на официоза на Българската православна църка – Църковен вестник и цялата негова разнородна просветна и архипастирска дейност го прави един човек с вселенски кръгозор и една универсална личност. Бог да го прости. Вечна и блажена да бъда паметта му!

След светата Литургия беше положен венец пред паметника на митрополит Симеон в Морската градина.

Целта, която си постави Варненската и Великопреславска света митрополия е да не се забравя духоносния образ на блаженопочиналия Варненски и Преславски митрополит Симеон. Същественото отбелязване на неговата годишнина ще бъде в крайните месеци на годината, когато ще се проведе научна конференция, която ще съчетае образите на двамата митрополити и техните годишнини – 180 години от рождението на Варненския и Преславски митрополит Симеон и 120 години от рождението на Варненския и Преславски митрополит Йосиф.

Текст и снимки: Йордан Костов