25 март 2020 19:28, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 25 март Св. Църква възпоменава радостното за всички събитие: Ангел Божий донесъл на Дева Мария благата вест за скорошното явяване на очаквания Спасител.

Благовещение е денят, който по особено тържествен начин се отбелязва в храм „Св. Благовещение“, в град Провадия.

С камбанен звън започна празничната Св. Литургия, отслужена от архиерейския наместник на Провадийска духовна околия и председател на храма протойерей Георгий Стоименов в братско съслужение със свещеници от Духовната околия: ставрофорен иконом Петър Койчев, иконом Иван Колев, йеромонах Никофор Василев, свещеник Янко Янков, свещеник Станислав Друмев и свещеник Марин Тодоров.

По време на Св. Литургия, протойерей Георгий Стоименов с дълбоко умиление произнесе молитвени слова, Милостивият Бог, чрез Своето мъдро и грижовно предводителство да спре новата епидемия, както спря наказанието на еврейския народ по времето на цар Давид и като Лекар на нашите души и тела, да дарува изцеление на заболелите, та всички да славим Неговото Свето име и да се научим да ценим живота и здравето като дар на Светата Му милост, призовавайки неуморно застъпничеството и подкрепата на Св. Богородица.

В края на богослужението отец Георгий произнесе празнично слово, като благодари на своите събратя, които за поредна година участваха в тържествената богослужба в чест на Св. Богородица и изрази вяра и надежда, че Тя ще чуе тяхната обща молитва и по Своето чудно застъпничество ще подкрепи всички християни в тези трудни времена и с любов ще ни запази под Своя покров. Поздравявайки присъстващите християни, той отбеляза, че храмът е този, който ни събира и в него намираме утеха и упование в Бога. Йеромонах Никифор допълни, че всичко ще отмине, но вярата не трябва да преминава, а следвайки Св. Богородица и Нейния Син, ще намерим спасение за своите души.

Духовното тържество завърши с освещаване на оброк в чест на Св. Богородица.

Протойерей Георгий Стоименов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=317710