Двери 16 Май 2020

Свещеният Кинотис, който е ръководният орган на Света гора, разпространи преди няколко дни изявление, с което изразява позицията на светогорската общност относно карантинните мерки, предприети от правителството на Гърция за ограничаване на заразата от коронавирус.

Изявлението се вписва в дискусията, която протича в момента в гръцкото общество и църква, относно допустимостта да се приема св. Причастие с обща лъжичка от вярващите. Здравни специалисти и публични личности взимат участие в спора, застъпвайки противоположни позиции. Св. Синод на Гръцката църква повтори позицията си, че ще въведе строги санитарни мерки в храмовете, за да се избегне струпването на много хора, но няма да ограничи достъпа на вярващите до св. Причастие, което е сърцевината на църковния живот.

Храмовете в страната ще бъдат отворени за участие на миряните в богослужението от утре, 17 май, и това ще е възможност за мнозина да приемат св. Причастие след дългия период на ограничения.

„По повод пандемията от коронавируса, споделяйки духовната жажда на всички онези, които искаха да се черкуват, да се поклонят на животворящите страдания и Възкресението на Господа, да се причастят с подходящата духовна подготовка с неизразимите Тайни, но бяха поставени под ограничения, Свещеният Кинотис на Света гора чувства необходимостта да изрази публично своята позиция по този въпрос“.
Заявява се още, че светогорското ръководство не е против карантинните мерки и уважава усилията на властите и учените от здравния сектор да ограничат пандемията в страната. „С Божията помощ ние вършим всичко по човешките сили, затова на Света гора приехме и до днес спазваме с внимание и разсъдителност защитни мерки. По никакъв начин обаче тази пандемия и мерките срещу нея не бива да се свързват с възможността на вярващите да участват в св. Тайнства на Православната църква, което води до ограничаване на религиозната свобода и християнското богослужение“.

„Божественото Причастие е източник на освещаване, спасение, надежда, светлина и участие в живота на Господа и в никакъв случай не може да стане причина за предаване на заразни болести или друго лошо нещо“.

„В настоящото тежко положение на пандемична болест има още по-голяма необходимост от обръщане към Бога“, се казва също в изявлението.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69606/view,article/