Църковното настоятелство на БПЦО „Св. Йоан Рилски“, Люксембург /

82179017 1352580344926638 6026660107876564992 n

По велика Божия милост и тази година православната ни църковна община в Люксембург отпразнува Богоявление с подобаващите богослужебни последования. В Люксембург беше посрещнат като скъп гост, приятел и духовен наставник протойерей д-р Добромир Димитров (който духовно обгрижва българската православна общност „Св. Константин и Елена“ в гр. Рочестър, Англия). На 11 януари сутринта той отслужи св. Литургия и Велик водосвет в българската енория във Великото херцогство.

Храмът, наеман от БПЦО „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург за богослужения от Римокатолическата църква, е в религиозния център „Св. Йоан ХXIII“ и беше изпълнен от жадни да чуят Христовото благовестие. В ранната утрин мнозина се изповядаха по време на песнопенията и полагащите се четива от утринната.

82053707 1352578788260127 6545172800645103616 n

Част от възгласите на св. Литургия бяха на английски в знак на уважение към чуждоезичните гости, присъстващи на празника. От тях беше прочетен и Символът на вярата на английски език, а след занятието по вероучение в съботната сутрин присъстващите български деца от Европейското училище в града прочетоха „Отче наш“ на различни езици. Господнята молитва прозвуча освен на български още на гръцки, английски, немски, френски и на местния люксембургски език. Така най-малките от най-малката православна църковна общност във Великото херцогство се опитаха да разкрият пред всички присъстващи вселенския характер на св. Православие.

В проповедта си о. Добромир  образно разясни същността на празника и православното учение за Светата Троица като единство на Лицата, споени в отношенията си чрез божествената любов (перихореза). Макар и троичният Бог да е непознаваем по природа, Той се открива и богоявява на човеците по благодат, и жадува да бъде търсен и намиран. Затова о. Добромир призова всички присъстващи да имат дръзновение да Го търсят, да копнеят за Него и да разпознават Неговите проявления, Неговата теофания (богоявление), чийто и смисъл е честваният празник. Накрая свещеникът предаде благословението и архипастирските поздрави на епархийския митрополит Антоний.

След отслужения Велик водосвет всички енориаши бяха поръсени за благословение с осветената вода и си взеха от нея за собствени нужди през годината, както повелява традицията. Представителите на църковното настоятелство благодариха на прот. Добромир за пастирската грижа и духовните наставления, а на всички присъстващи — за молитвената подкрепа и материалното подпомагане на социалните проекти на общината.

81973086 1352579828260023 885219362733031424 n

Първият от тях е вече успешно приключен. Благодарение на усилието на енорията, съвместно с Европейското училище в града, бяха събрани значително количество детски дрехи в отлично състояние. Малко преди Рождество Христово те бяха изпратени на деца от социалнослаби семейства в родината: в приюта на о. Иван в с. Якимово, в дома за временно настаняване на сираци „Св. Софѝя“ в столичния квартал Захарна фабрика и на ромски семейства в кв. Ботунец.

Идеята за втория социален проект на православните българи в Люксембург се роди в разговори с богослова Велина Андонова от столичния храм „Рождество Христово“. Упражнението по милосърдие този път е в полза на лежащо болните от Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация в гр. Бухово. Църковното настоятелство се надява в обозримо бъдеще да съобщи за резултатите от успешното му привършване.

След богослужението духовните разговори продължиха на братска трапеза в ресторанта към комплекса, но с това не приключи духовната радост за сънародниците ни в Люксембург. Целия съботен следобед прот. Добромир посвети всеотдайно на Христовото стадо: посети лежащо болни в централната болница в града, утеши други братя и сестри в Христос със здравословни проблеми, като и нуждаещи се от духовно напътствие, поръси с богоявленската вода и благослови домовете на желаещите.

Късно вечерта дойде време за раздяла на люксембургското летище. Следващата св. Литургия на български език в Люксембург ще бъде отслужена на 1 февруари, Трифоновден.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69155/view,article/