14 декември 2016 16:45Весела Игнатова

Сливенският митрополит Йоаникий получи награда за „Сграда на годината“ 2016

На 13 декември т.г. Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий получи за новопостроения храм „Успение Богородично“ в гр. Ямбол най-голямото отличие – статуетка и грамота от Националния конкурс „Сграда на годината“.

На тържественото събитие в Ивент център „Парадайз“ се събраха близо 1000 човека, които са водещите в България инвеститори, строителни компании, архитекти и други участници в строително-инвестиционния процес.

Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитиe в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и всяка година /от 2002 г./ отличава най-добрите постижения. Той се организира от ГРАДЪТ Медиа Груп под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството – КСБ, КАБ, САБ, КИИП, а медиен партньор на събитието е БНТ.

Най-значимите реализации в България през годината преминават през оценка на авторитетно жури от уважавани представители на професионалните общности, а тази година за първи път участниците в конкурса се оценяват и от детско жури.

На тържествената церемония митрополит Йоаникий получи награда в категория „Паметници на културата“ и след като прие статуетката се обърна към стотиците присъстващи като подчерта, че православният храм е не е само сграда, която говори за земното, но е част и от небесното битие.

Когато стоим в храма мислим, че сме на небето, Богородице Дево!“ – каза митрополитът и пожела:“Духът и чистотата, духът и добротата не трябва да бъдат загасени, защото тогава настъпва мрак в душите и неуспехи в живота“- каза още архиереят.

Първата копка на храм „Успение на Пресвета Богородица” в квартал „Аврен“ гр. Ямбол е направена на 1 ноември 2010 година. Храмостроителството е започнало с проект на покойния вече архитект Семерждиев, който е дарил своята професионална работа. Храмът е изграден на два етажа като в приземния е устроен параклис, посветен на св. Николай Мирликийски Чутотворец.

Строежът е осъществен с основното ктиторство на сем. Кольо и Христина Колеви, които самоотвержено са работили в памет на своя син арх. Жельо Колев. В красивата и голяма сграда се предвижда оформянето на галерия, канаския (църковен магазин) и църковно училище. Ръководител на строителните дейности е председателят на храма протойерей Янко Янков.

Освещаването на храма е извършено от Сливенския митрополит Йоаникий на Господския празник Сретение Господне /2 февруар / т. г. Това е първата съградена църква в Ямбол от 128 години насам.

Текст и снимки: Весела Игнатова