03 март 2020 10:27, Българска Патриаршия

ВАШИ ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В паметта на всеки народ има личности и събития, както и свързани с тях дати от празничния календар, които – независимо от постепенното си отдалечаване във времето – поддържат спомена за себе си вечно жив сред поколенията. Една от тези паметни дати за нас, българите, е днешният Трети март – денят на дълго желаната и изстрадана с много кръв и свидни жертви българска политическа свобода.

Подписването на Санстефанския мирен договор на този ден в далечната вече 1878 г. е не просто едно от многото важни исторически събития в хилядолетната и превратна българска история. Узаконеният чрез този договор нов български държавен суверенитет представлява естествен завършек на дълъг и динамичен процес, в който православният български народ показва и доказва, че не е сломен от тежката си историческа съдба, но е готов и този път, с цената на всичко, да отвоюва своята свобода и независимост.

Историята ясно е засвидетелствала всички етапи от този наистина паметен за нас път на нашите славни предци към днешната ни свобода. Засвидетелствала е факта, че за православните българи тази нова свобода не е дошла даром, но е била извоювана с много и целенасочени усилия, с много постоянство и вярност към заветния идеал на свободата. Идеал, намерил своя първи плод и първото си въплъщение в постигнатата от предците ни духовна и църковна наша независимост, от чието извоюване през настоящата година отбелязахме изпълването на сто и петдесет години!

Днес, когато страната ни се радва на всички възможности за независимо духовно, културно и държавно развитие, ние продължаваме да отдаваме нашата почит на всички, които са допринесли за днешната българска свобода. Особено дълбоко почитаме в този паметен ден онези, които за извоюването на тази свобода са пожертвали и най-скъпото – собствения си живот. За всички братски православни воини, дошли тук отблизо и далеч, както и за българските опълченци, положили живота си, за да бъдем днес ние свободни, в този ден за пореден път ние отправяме нашата всесърдечна заупокойна молитва към Всеподателя Бога, като неизменно Му благодарим и за Неговата велика милост и всички Негови щедрости и неизменна грижа за православния ни народ.

Светла и вечна да бъде паметта на всички славни герои на българската свобода и независимост!

Честит и благословен празник!

Бог да пази България!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=315035