Двери /

zx860y484 4017221

При обсъждане на одобрения от Столична община проект на арх. Фуксас за реконструкция на площад „Св. Неделя“ е станало ясно, че Софийска митрополия не одобрява планираните промени около митрополитската катедрала. Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, е изпратил ик. Кирил Попов, енорийски свещеник в „Св. Неделя“, да разясни мотивите на Църквата на обсъждането, организирано от Съюза на архитектите в България.

„Този проект е непригоден за нас, защото затруднява църковния живот в нашия храм. „Св. Неделя“ става един вид музей-църква и около него един огромен плочник, което е неприемливо“, е обяснил о. Кирил пред архитектите, цитиран от „Дневник“.

Сред доводите на Софийска митрополия е и този, че с премахването на естакадата пред храма до там няма да може да се стига с автомобили. „Как Негово Светейшество и митрополитите ще идват“, този въпрос е поставил о. Кирил пред архитектите. Голяма част от хората не са наясно, че придвижването на архиереите с коли да храма е продиктувано от нуждата да носят със себе си богослужебни одежди и други неща, необходими им за богослужението. Част от владиците, поради напредналата си възраст, трудно се придвижват пеша.

zx780 4017222

Друг проблем, който е посочил о. Кирил е затварянето на достъпа за коли до задния вход на Софийска митрополия, откъдето влизат автомобилите в църковната институция и патриаршеския дом. Предложението на арх. Фуксас е да се премахне входът откъм площад „Св. Неделя“ и да се отвори нов, откъм ул. „Калоян“. Това ще изисква цялостна реконструкция на двора на митрополията, е заявил о. Кирил.

Новият проект на площада забранява достъпа на коли до пространството, вкл. и такива със специален режим, като линейки. Това със сигурност ще се отрази и на работещите в Богословския факултет на СУ, който се помещава в сграда на църквата на същия площад.

О. Кирил е предупредил също, че извършването на археологически разкопки в непосредствена близост до храма е опасно за неговата стабилност. Преди повече от 30 г. е имало слягане на терена в северозападната част на църквата и се е наложило тя да се укрепи с подземни бетонни колони.

Засега не е ясно дали мнението на Софийска митрополия ще бъде взето под внимание. За „Дневник“ председателят на САБ проф. Тодор Булев е заявил, че тези функционални изисквания налагат определена преработка на проекта. Но ако се направят компромиси в него, те ще доведат до друг проект.

Снимки: „Дневник“

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69162/view,article/