Двери 15 Април 2020

Ръководството на Софийска митрополия е осигурило десет хиляди маски за свещенослужителите и персонала на храмовете в цялата епархия. В изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб и църковните власти всички храмове трябва да провеждат дезинфекция на подовете и интериора на църквите, служителите да носят маски и ръкавици. Епархийското ръководство е разпоредило енорийските храмове да си набавят дезифектанти, но съобщава, че митрополията има възможност да осигури такива на председателите, които изпитват затруднения с набавянето им.

Във Велики вторник с благословението и от името на Н. Св. Българския патриарх Неофит Софийска митрополия дари на Дирекция „Жандармерия“ в София осемстотин санитарно-хигиенни лицеви щитове с предпазна плака CPS-19. Дарението беше връчено от Белоградчишки еп. Поликарп и получено от старши комисар Красимир Добрев, директор на Дирекция „Жандармерия“.
Ръководството на Софийска митрополия смята, че маските са достатъчно защитно средство за свещенослужителите в храмовете и не е необходимо те да използват и лицеви шлемове. Практиката досега показва, че богомолците са дисциплинирани и спазват дистанция помежду си и със свещениците.

От Софийска митрополия отрекоха информацията за свещеник, болен от коронавирус в столицата. Засега епархийското ръководство няма данни за заболели свещенослужители.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69514/view,article/