17.05.2022 | Източник: Българска патриаршия,16.05.2022_11:26. |
Снимка

Вече девета година националният конкурс на Св. Синод „Възкресение Христово“ мотивира хиляди деца и ги вдъхновява да творят за слава Божия – поезия и проза, фотография и изобразително изкуство. Най-тържествената част в конкурса е награждаването на победителите, което по традиция с решение на Св. Синод всяка година се провежда в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Г. Вашингтон“ № 47).

Днес, 15 май 2022 г., 4 Неделя след Пасха – на Разслабления, в храма-домакин бе отслужена празнична Архиерейска св. Литургия, оглавена от Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил – ръководител на Културно-просветния отдел (КПО) при Св. Синод. С Негово Високопреосвещенство съслужиха Преосвещеният Константийски епископ Михаил, ставр. ик. доц. д-р Захарий Дечев – експерт в КПО, прот. Захарий Димитров от храмовото духовенство, свещ. Любомир Тасев, протодякон Иван Петков и дякон Георги Граховски.

Чрез богослужението и връчването на наградите децата-участници в конкурса имаха възможност да се срещнат с митрополит Гавриил, да чуят неговите мъдри напътствия, да получат благодатния му благослов и да се изпълнят отново с незалязващата Възкресна радост. В края на богослужението бе изпято многолетие. Преди да започне самото награждаване Ловчанският митрополит Гавриил преподаде благословението на първосветителя на Българската православна църква Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и благодари на всички участници в конкурса, положили забележителни усилия, за да участват в Националния конкурс „Възкресение Христово“ – 2022.

Във връзка с днешното евангелско четиво в своето слово митрополит Гавриил изтъкна че нерядко Господ вразумява човеците чрез страдания и болести, но с едничката цел – да ги избави от греховните им зависимости. Една година преди да бъде разпънат за нас на Кръста, Иисус Христос протяга ръка на разслабления от 38 години. Случва се чудото в къпалнята Витезда – болният веднага става и прохожда, взимайки дори одъра си. На него не са му били нужни специални възстановителни упражнения, за да се раздвижи и укрепне, а по всесилната Божия повеля от немощен и изоставен става здрав и силен човек. Бог иска всеки от нас да се осъзнае, да изживее толкова нужното му покаяние, за да не греши вече, т.е. да оздравее. Затова е много важно да страним от греха, децата от малки да се прилепват към доброто, да се утвърждават в православната вяра и така в бъдеще да се радват на материално и духовно благополучие в живота си.

След това архиерейско напътствие всички присъстващи участници получиха своите награди като целуваха десницата на владика Гавриил и на владика Михаил. Архиереите поздравиха победителите и с всекиго от тях си направиха паметна снимка. При особено почтително отношение и добър ред по време на церемонията деца, учители и родители преживяха незабравими мигове с митрополит Гавриил и епископ Михаил, чието внимание искрено стопли техните сърца. След тържественото награждаване се състоя и рецитал на победителите в раздел „Литература“ в сградата на Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“. Малки и големи участници представиха своите творби, изпълнени с прослава на Христовото Възкресение и с лични размисли за това как действително да бъдем братя и сестри в Христа и доколко оценяваме и усвояваме стореното за нас от Господа.

След рецитала Ловчанският митрополит Гавриил откри изложбата с наградените икони, рисунки и фотографии, подредени в Енорийската зала, като подчерта, че всяка творба разкрива душевността на детето, което я е създало, и неговото специфично възприемане на Празника на празниците – Възкресение Христово. На всички родители и учители владика Гавриил благопожела утехата на вечното спасение в Божието царство, където те да видят плода на своите духовно-възпитателни усилия – децата и учениците им, които стоят пред Св. Троица като синове и дъщери на Светлината, наследяващи святата и блажена вечност.

В края на тържеството гостите, които бяха дошли от цяла България, се подкрепиха преди обратния път с почерпка, предоставена от Св. Синод на БПЦ-БП. Те тръгнаха към родните си места щедро обдарени с полезни и красиви награди и изпълнени с убеденост в това, че вярата носи на всеки искрено вярващ и добър човек сила, удовлетворение и радост, смислени успехи и истинска, спасяваща любов.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!