Двери / 25 Февруари 2020

Църковната среща в Аман, свикана от Йерусалимския патриарх Теофил, ще премине при закрити врати. Това съобщи Питър Уелби от Института за глобална промяна „Тони Блеър“ (син на Джъстин Уелби, сегашния Кентърбърийски архиепископ и ръководител на Англиканската църква; Питър Уелби е учил в Египет и е специалист по Близкия изток, б. р.), който отговаря за връзките с медиите от страна на организаторите. Той заяви, че срещата ще бъде „закрита“, без информация за медиите за нейното протичане, с изключение на комюнике, което най-вероятно ще бъде публикувано след нейния край.

Срещата в столицата на Йордания беше замислена като „братско събрание“ на предстоятелите на поместните православни църкви. Идеята за нея се роди в Москва в края на миналата година. На поканата на Йерусалимския патриарх се отзоваха трима предстоятели: Московският патриарх Кирил, Сръбският Ириней и архиеп. Ростислав, предстоятел на църквата на Чешките земи и Словакия. Още две църкви изпратиха свои представители – Румънската патриаршия и Полската църква.
В състава на руската делегация, предвождана от патр. Кирил, влизат Волоколамският митр. Иларион (Алфеев), Владимир Легойда – говорител на МП, и прот. Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външноцърковни връзки към МП. Въпреки че от украинския Отдел за външно-църковни връзки обявиха в понеделник, че в срещата ще участва и Киевският митр. Онуфрий, но не като предстоятел на Украинската православна църква (Московска патриаршия), а като член на РПЦ, той не пристигна днес в Аман.

Най-многобройна е делегацията на Сръбската патриаршия. Освен патр. Ириней в нея влизат още Черногорско-Приморският митр. Амфилохий (Радович), Бачки еп. Ириней (Булович), Крушевацки еп. Даниил (Перович) и др.

От Румънската православна църква в Аман пристигна митрополитът на Търговище Нифон, който се смята за дипломата на тази патриаршия. Представителят на Полската църква, Люблински и Холмски архиепископ Авел, все още е в Йерусалим и не е пристигнал в Аман. Организаторите го очакват в деня на заседанието, 26 февруари.

Програма на срещата не е обявена, освен че участниците ще имат две заседания в утрешния ден. Те ще бъдат приети и от краля на Йордания Абдула II.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69260/view,article/