21 февруари 2017 12:09, Отдел „Връзки с обществеността“

Една година от прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец

В деня на прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец – 26 февруари, ще бъде отслужена съборна света Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, където преди точно една година се състоя и тържественото прославление на светеца. Празничната богослужба ще бъде оглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в съслужение с Негово Преосвещенство Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав и архиереи на БПЦ. Светейшият патриарх Неофит ще вземе молитвено участие в светата Литургия.

ПРИПОМНЯМЕ ви, че погребаният в криптата на Руската църква в София Богучарски архиепископ Серафим (Соболев) бе канонизиран от Руската православна църква и от Българската православна църква през 2016 г.

На своето заседание на 5 февруари 2016 г. Светият Синод на БПЦ взе решение тържественото прославление на новия светец да се състои на 26 февруари – деня на неговата кончина, и това да бъде и денят, в който занапред ще се празнува паметта на свети Серафим Софийски Чудотворец.

Програмата на богослужебните чествания започна на 25 февруари вечерта с отслужване на последно възпоменателно богослужение в памет на Богучарския архиепископ Серафим Соболев при гроба му, в криптата на руския храм-подворие „Св. Николай Мирликийски“. След това литийно шествие, начело с иконата на новоканонизирания светец, подарена от РПЦ на БПЦ, се отправи от руската църква към ПКСХП „Св. Александър Невски“, където бе отслужено Всенощно бдение.

На 26 февруари в ПКСХП „Св. Александър Невски” преди началото на Божествената св. Литургия стана тържественото прославление на новоканонизирания за светец на Православната църква – светител Серафим Софийски Чудотворец. След това пред гроба на новоканонизирания и вече новопрославен св. Серафим Софийски Чудотворец в криптата на руската църква бе отслужен първият молебен към светеца.