22 януари 2017 12:33, Отдел „Връзки с обществеността“

С молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служение

С молебен новата президентска двойка – Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служение. Патриарх Неофит лично благослови новия президент и вицепрезидента и отслужи Молебена.

В неделния ден на 22 януари, след церемонията по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на Република България, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ Светейшият Български патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи Молебен, за да изпроси Божията благодатна подкрепа в предстоящото му отговорно служение.

Патриарх Неофит лично отслужи Молебена в съслужение с Високопреосвещените Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай и Неврокопски митрополит Серафим, Мелнишки еп. Герасим – главен секретар на Светия Синод, Браницки еп. Григорий – викарий на Софийския митрополит и Белоградчишки еп. Поликарп, представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас архимандрит Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря и свещенослужители от София.

Заедно с президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова, в молитва в патриаршеската катедрала застанаха и президентът Росен Плевнелиев с вицепрезидента Маргарита Попова, Негово Величество Симеон Сакскобургготски, омбудсман Мая Манолова и други официални лица.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отправи молитва към Бога да ги дари със здраве и благоденствие и да благослови добрите им намерения и дела за добруването на благочестивия ни народ, да им помогне да преодоляват пречките и да завършат служението си с успех. Предстоятелят на БПЦ-Българска патриаршия се помоли Бог да запази българската земя от всякакви беди, както и за благочестивия български народ – за неговата сила, победа, пребъдване, мир, здраве, спасение и Св. Троица да му помага във всичко.

След Молебена патриарх Неофит се обърна към присъстващите с думите: „Днес ставаме свидетели и съучастници в един исторически момент – новоизбраният президент на Република България и главнокомандващ на Българската армия встъпва официално в длъжност, заемайки най-високия пост в нашата държава. Отправихме гореща молитва към Бога да му даде нужните сили и мъдрост за предстоящото му служение. Ние вярваме и изповядваме, че „в ръката на Господа е властта над земята, и потребния човек Той навреме ще въздигне върху нея” (Прем. Сир. 10:1, 4), за да се потруди в своето звание за благото на хората и да върши Божията воля. Властта винаги е свързана с отговорност и колкото по-голяма е властта, която Бог възлага, толкова по-голяма е отговорността, защото „комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква” (Лука 12:48).

Многоуважаеми господин Президент, днес когато Бог възлага върху плещите Ви огромна отговорност за живота и благополучието на милиони хора в твърде сложно и размирно време, Вие повече от всякога ще се нуждаете от Божията благодатна помощ и подкрепа. За да бъде успешно Вашето служение, ще бъде необходимо да се вслушвате в стремежите и надеждите на българските граждани, да търсите онова, което е добро и полезно за тях, което носи сигурност, благоденствие и мир. Затова, на Вас ще са ви нужни особена чувствителност и мъдрост, присъщи на човек, който помни, че „Бог е, Който върши всичко у всички” (1 Кор. 12:6), но всеки трябва да „внимава как зида” (1 Кор. 3:10).

Като изразяваме увереността, че разбирателството и взаимодействието между Църквата и държавата ще продължат и занапред, пожелаваме Ви Бог, от Когото е „всяко добро даяние и всеки съвършен дар” (Яков 1:17), да Ви обдари щедро с душевни и телесни сили, със здраве, търпение, мъдрост, разсъдителност, далновидност, да благослови Вашите трудове и да Ви укрепява, вдъхновява и направлява в предстоящото Ви служение на ползу роду болгарскому. На многая и благая лета!!”

В памет от този исторически ден и за благословение патриарх Неофит подари на президента Радев икона на Господ Иисус Христос с пожелание Той да го подкрепя в предстоящото му служение. Светейшият патриарх увери г-н президента, че в православните храмове на БПЦ и занапред ще се отправят молитви за благословен от Бога успех на президентската институция.

Прозвуча Многолетствие за светейшия патриарх Неофит с клира и паството на Църквата, благочестивия и православен български народ и христолюбивото ни войнство и за президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова с управляващите.

Патриарх Неофит бе сред официалните лица по време на военната церемония, която се състоя по-рано същия ден на площад „Св. Александър Невски” по смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ангел Карадаков

Снимки

С молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служениеС молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служениеС молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служениеС молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служениеС молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служениеПрезидентът Румен Радев С молебен новата президентска двойка - Румен Радев и Илияна Йотова поеха своето служение