Двери 07 Май 2020

На Гергьовден монахиня Херувима от Самоковската обител „Покров Богородичен“ навърши 100 години. Целия си живот тя прекарва в светата обител. Доведена е в манастира от Костенец едва петгодишна и е оставена там под грижите на леля си, която тогава е игуменка на Самоковския манастир, известен в ония години като „Метоха“. Сестра Херувима приема монашество, когато е на 26 години.

На 6 май в чест на 100-годишнината на монахинята в манастира пристигнаха гости от Софийска митрополия, начело с Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Той, заедно с още шестима клирици, отслужи благодарствен молебен в килията на сестра Херувима, която от години е на легло и не може да става. Въпреки санитарните изисквания, както кметът на Самоков Владимир Георгиев, така и други гости присъстваха на богослужението в килията на монахинята, която посрещна гостите си на легло.

От името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит еп. Поликарп прочете поздравителен адрес към столетницата, като ѝ подари нагръден кръст и икона на Божията майка.

В чест на голямата група гости от митрополията, сред които беше и секретарят ѝ, новата и. д. игуменка беше подготвила богат обяд и седеметажна торта, съобщава сайтът на Софийска епархия. Както се и очаква, самата столетница не беше на това угощение.

След изгонването на предишната игуменка на Самоковския манастир майка Пелагия, станало в началото на април, в св. обител сега пребивават само 100-годишната монахиня Херувима и и. д. игуменката Максима със своите родители (на последната снимка).