07 декември 2016 10:12Българска Патриаршия

С представяне на нова книга и хоров концерт завърши празника на Руското подворие в София

Тържествата по повод храмовия празник на храма-подворие „Св. Николай” на Московския и на цяла Русия патриарх в София и 135-годишнината от рождението на новоканонизирания св. Серафим архиепископ Богучарски Софийски Чудотворец завършиха с представяне на нова книга и хоров концерт в столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия”.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тази вечер, 6 декември, Никулден, в старинния храм „Св. София” на столичната църковна общественост бе представено изданието на български език на Сборника с великопостни проповеди „ТАЙНАТА НА ПОКАЯНИЕТО” на Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил.

Книгата се издава от Руското подворие в София по повод 70-годишнината на Негово Светейшество патриарх Кирил. Преводът от руското издание е на иконом Йоан Карамихалев от столичния храм „Света София”.

За проповедническия дар на автора, съдържанието на Сборника с великопостни проповеди и въздействието им върху читателите говориха архиеп. Амвросий, архим. Филип (Василцев) и ик. Йоан Карамихалев.

Гости на тържеството бяха Негово Високопреосвещенство ректорът на Санкт-Петербургската духовна академия Петерхофски архиепископ Амвросий, викарий на Санкт-Петербургска епархия, който е в България с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил и по покана на Светейшия Български патриарх Неофит за участие в престолния празник на храма-подворие и в тържествата по случай 135-годишнината от рождението на св. Серафим (Соболев), Негово Превъзходителство Анатолий Макаров – извънреден и пълномощен посланик на Русия в България, ръководителят на РКИЦ в София П.В.Журавльов, гл. секретар на Светия Синод на БПЦ-БП архим. Герасим, протосингелът на Софийска митрополия свещ.ик. Ангел Ангелов и други.

Програмата на вечерта включваше и изпълнения на хора при храма-подворие „Св. Николай” на Московския и на цяла Русия патриарх в София с диригент Василена Ченова-Стефанова и солисти Стефан Димитров и Яна Найденова.

Сборникът с великопостни проповеди на Светейшия патриарх Кирил „Тайната на покаянието” съдържа 113 проповеди, произнесени през първата седмица на Великия пост – от Неделя на всеопрощението до Тодорова събота, 21 проповеди, произнесени през други седмици на Великия пост – от Неделя Православна до Неделя пета на Великия пост и 26 проповеди, произнесени през Страстната седмица или общо: 160 проповеди, произнесени от 2001 до 2011 година.

В проповедите авторът, Патриарх Московски и на цяла Русия Кирил разглежда темите за добродетелите, които свети Ефрем Сирин в своята великопостна молитва измолва от Бога да му помогне да придобие, и за пороците, от които да го предпази. Засягат се още въпросите за поста и молитвата, за прошката, за греха и покаянието, за послушанието към Бога, за любовта към ближните и враговете, за милосърдието, за кръстоносенето, за Божия съд и др.

По време на представянето на книгата беше изтъкнато, че патриарх Кирил е виден богослов, грижовен архипастир, блестящ проповедник, опитен църковен дипломат и администратор, обществен деец с голям размах, и че за своята разностранна мащабна пастирска и първосветителска дейност той черпи духовни сили и вдъхновение от богослужението, най-вече от св. Евхаристия и молитвата.

Празничната вечер завърши с Многолетствие за двамата патриарси – Руския и Българския, клира и народа на двете сестри поместни църкви.

Текст: Александра Карамихалева 
Снимки и видео: Ангел Карадаков