Свещ. Станислав Симеонов / 02 Март 2020

За удобство и улеснение на клириците публикуваме текста на Молебен в деня на Освобождението на България, подреден от свещ. Станислав Симеонов, който служи в Кипър.

Дяконът: Благослови, владико!

Свещеникът:

Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и във всички векове.

Хор: Амин!

Тропар, гл. 1

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови наследството Си, като даруваш на православните християни победи над враговете и ги запазваш с Твоя Кръст.

Кондак, гл. 8

На тебе, Богородице, поборница-воевода, ние, твоите раби, като се избавихме от злини, пеем победни и благодарствени песни. И понеже имаш непобедима сила, от всякакви опасности ни освободи, та велегласно да ти пеем: радвай се, Невесто неневестна!
Славословие

Слава на Тебе, Който ни показа светлината! Слава във висините Богу и на земята мир, между човеците добра воля!

Хвалим Те, благославяме Те, покланяме Ти се, славословим Те, благодарим Ти заради великата Твоя слава.

Господи, Царю небесни, Боже Отче, Вседържителю, Господи, Сине единородни, Иисусе Христе, и Светий Душе!

Господи Боже, Агнец Божий, Сине на Отца, Който вземаш върху Си греха на света, помилвай ни Ти, Който вземаш върху Си греховете на света!

Приеми нашата молитва Ти, Който седиш отдясно на Отца, и ни помилвай!

Защото само Ти си свет, само Ти си Господ, Иисус Христос, за слава на Бог Отец! Амин!

Благословен си, Господи, научи ме на Твоите наредби!

Защото у Тебе е изворът на живота; в Твоята светлина ще видим светлина.

Продължи Твоята милост към тия, които Те познават.

Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас! (3)

Слава… и нине… : Светий Безсмъртни, помилуй нас!

Светий Боже, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас!

Дяконът:

Помилвай ни, Боже, според великата Си милост, молим Ти се, чуй ни и ни помилвай.

Хор: Господи, помилуй (3)

Още се молим за всички благочестиви и православни християни.

Хор: Господи, помилуй (3)

Още се молим за Високопреосвещения наш митрополит (или: за Преосвещения наш епископ; името) и за всички наши братя в Христос.

Хор: Господи, помилуй (3)

Още се молим за благочествия наш народ, правителството, началниците, градоначалниците и христолюбивото наше войнство.

Хор: Господи, помилуй (3)

Още се молим за блажена памет и вечен покой на душите на нашите отци и братя, славно воювали и паднали за вярата и отечеството в борбата за освобождение на българския народ.

Хор: Господи, помилуй (3)

Още се молим да чуе Господ Бог гласа на молението на нас грешните и да ни помилва.

Хор: Господи, помилуй (3)

Свещеник:

Чуй ни, Боже, Спасителю наш, Надежда на всички хора до краищата на земята и по далечни морета, и милостив бъди към нашите грехове, и ни помилвай.

Възглас:

Защото си милостив и човеколюбив Бог и затова Ти въздаваме слава – на Отец и Син, и Свети Дух, сега и всякога, и във всички векове. Амин.

Дяконът:  На Господа да се помолим!

Свещеникът чете молитвата:

Господи Иисусе Христе, Боже наш, Боже на всяко милосърдие и щедрост, Твоята милост е безмерна и човеколюбието Ти – неизмерима глъбина. Ние, Твоите недостойни раби, със страх и трепет падаме пред величието Ти и смирено принасяме на Твоето добросърдечие благодарствена служба за великите Твои благодеяния, които си проявил към Твоите раби. Ние Те славословим, възхваляваме, възпяваме и величаем като Господ и Владика и, падайки пред Тебе, пак Ти благодарим и смирено измолваме Твоето безпримерно и неизказано милосърдие. И както сега си удостоил рабите Си със свободата да приемеш моленията ни и милостиво да ги изпълниш, тъй и занапред ония, които преуспяват в любовта към Тебе и ближния и напредват във всички добродетели, нека получат Твоите благодеяния, с които да  удостояват всички Твои верни люде.

Молим ти се, Преблаги Господи, помени в царството Си падналите в бран за освобождението на българската земя и ги приеми в небесния Си чертог като мъченици, обагрени със своята кръв, пострадали за нашето отечество, което си благословил като Твое наследие. Настани ги в сонма на небесните сили. Приеми, Милостиви, с мир душите на Твоите раби, воювали за нашето благоденствие, за нашия мир и покой и им дай вечно упокоение, като им простиш всяко съгрешение, което са извършили с думи или дела, волно или неволно.

Избави Църквата Си и този град и страна, и всеки град, страна и село от всяко злополучие и дай им мир и безметежие, та винаги да принасяме благодарствена служба на Тебе, заедно с безначалния Твой Отец и Пресветия, благ и животворящ Твой Дух, в едно същество прославяния Бог, и ни удостой да Ти принасяме всякога благодарствена молитва, да Ти казваме преблàги слова и да Ти пеем:

Слава на Тебе, Боже, благодетелю наш, во веки веков!

Дяконът: На Господа да се помолим!

Свещеникът чете молитвата:

Непобедими, непостижими и всесилни в сраженията Господи Боже наш! Ти по неизповедимите Си решения изпращаш ангела на смъртта с неговия покров по селенията, по моретата и по бойните полета. Вярваме и се уповаваме на Твоята мъдра воля, Господи, според която приемат смъртта си защитниците на вярата и отечеството. Молим те, преблаги Господи, помени в царството Си Своите православни воини, убити в битка, и ги настани в небесните Си чертози като изявени мъченици, обагрени със собствената им кръв, пострадали за отечеството, и ги благослови като Твои наследници. Молим Те, приеми упокоилите се при Тебе воини в сонма на небесните сили, приеми ги по Твоята милост като паднали в борбата за свобода на българската земя, като защитници на православната вяра и отечеството в тежките години. Приеми с мир душите на Твоите раби, воювали за нашето благоденствие, мир и покой, и дари им вечно упокоение като спасители на градове и села, защитили с телата си отечеството, и помилвай с Твоето милосърдие падналите в бой, прости им всички грехове, извършени приживе с думи или дела, волни или неволни. Погледни с Твоето благосърдие, премилосърдни Господи, на раните им, на мъченията, стенанията и страданията им, и вмени им всичко това в добър и благоугоден на Тебе подвиг. Приеми ги с Твоята милост заради лютите  скърби и трудности, които са преминали, поради лишенията, притесненията, трудностите и бденията, в които са пребивавали, глада и жаждата, изнурението и немощта, които са претърпели. Молим те, Господи, да станат раните им лек и елей, излят върху греховните им язви. Погледни от небесата, Боже, и виж сълзите на сираците, лишени от бащите си, чуй молитвените въздишки на бащите и майките, лишени от чедата си. Чуй, благи Господи, неутешимите вдовици, лишени от съпрузите си, братята и сестрите, плачещи за починалите, и помени мъжете, убити в разцвета на силите си и младостта си. Погледни на сърдечните ни скърби, чуй нашите вопли и се смили, Преблаги, към тези, които Ти се молят! Ти си отнел от нас починалите наши близки, но не ни лишавай от Твоята милост. Чуй молитвата ни и милостиво приеми преселилите се от нас при Тебе Твои раби, сега поменавани, които са паднали за свободата на българския народ. Призови ги в Твоите чертози като доблестни воини, положили на бойните полета живота си за вярата и отечеството, приеми ги сред Твоите избраници, послужили Ти с вяра и правда, и ги упокой в царството Си като мъченици. Посели в светия Твой град всички сега поменавани от нас Твои раби, мъжествено подвизавали се в сраженията, облечи ги в светла и чиста дреха, защото те тук избелиха ризите си в своята кръв, и дари им мъченически венци. Направи ги вкупом участници в тържеството и в славата на победителите, воювали под знамето на Твоя Кръст; въдвори ги в редиците на славните страстотерпци, добропобедните мъченици, праведниците и всички твои светии. Амин!

Отпуст

Свещеникът: Слава на Тебе, Христе Боже, упование наше, слава на Тебе.

Дяконът: Слава на Отца и Сина, и Светия Дух, и сега, и винаги, и во веки веков. Амин. Господи, помилуй! (3) Благослови!

Свещеникът:

Христос, истинският наш Бог, по молитвите на Своята пречиста и пренепорочна Майка, със силата на честнѝя и животворящ Кръст, по застъпничеството на небесните и безплътни сили, по молитвите на честнѝя славен пророк и кръстител Йоан, на светите славни и всехвални апостоли, на светите славни мъченици, на светите богосносни наши отци, на светите великомъченици Георги Победоносец, Димитър Мироточиви, Теодор Стратилат и Теодор Тирон, и на всички светии да ни помилва и спаси като благ и человеколюбец.

Хор: Амин!

Свещеникът:

По молитвите на нашите свети отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

Хор: Амин!

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69273/view,article/