03.05.2022/12:21/ | Автор: Софийска света митрополия.
Снимка


На 2 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит се проведе третата духовна беседа в Обучителния център на Софийската света митрополия. Идеята зад серията от събития е пълноценното провеждане на тематични разговори за честваните празници и евангелски събития, както и по актуални въпроси от духовния живот.

Тази седмица темата бе „Вярата на Тома и нашето кръщение“, във връзка с 2-ра Нeделя след Пасха (Томина или Антипасха) и празника на св. равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител на българския народ, от чието успение Църквата чества 1115 г. именно на 2 май.В беседата участваха протойерей д-р Сава Кокудев, свещенослужител в храм „Св. София“ и преподавател в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и протойерей Венцислав Попиванов, енорийски свещеник на град Бухово и докторант по Омилетика отново в Богословския факултет на СУ.Модератор на последвалата дискусия бе Ангел Иванов, писател и водещ на предаването „Живото слово“ по радио „Епархийски глас“.

Въпреки неработните дни в началото на май, залата на Обучителния център отново посрещна немалко православни християни от всички възрасти. Беседващите отци започнаха изложението си с изчитане на апостолското и евангелското четива от последната Томина нeделя, като впоследствие прокараха нишки на взаимовръзка между двете. Беше обърнато внимание на „благословеното съмнение“ у апостола, към което Христос снизхожда, както прави и към всички нас в моменти на изкушения и маловерие. Събитието беше назовано като мистичното кръщение на Тома, а оттам се направи връзка и към фундаменталното дело на св. Цар Борис за общонародното християнизиране на народа ни. Отците изразиха болката си, че много хора, особено деца, биват кръщавани, но впоследствие не продължават участието си в светите тайнства. Според тях това е предизвикателство както за духовниците, така и за миряните – за цялата ни Църква.

Основната част от беседата можете да чуете още днес, 3 май, в ефира на радио „Епархийски глас“ от 18:00 часа, с повторение в четвъртък по същото време – на адрес: https://radio-glas.mitropolia-sofia.org/ .