03 март 2020 11:22, Българска Патриаршия

На 3 март, когато отбелязваме 142 г. от Освобождението на България, в столицата бе отслужен трисагий за всички загинали български, руски, румънски, полски, финландски войни, а след това бе отслужен и благодарствен молебен. Богослуженията бяха възглавени от Светейшия патриарх Неофит, който бе в съслужение с Техни Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, храмовото духовенство и столични свещеници. В съслужението взеха участие и представителите на Руската и Румънската православни църкви у нас – архимандрит Васиан и ставр. ик. Нелуц Опря, които придружиха предстоятеля на БПЦ и на официалната церемония пред Паметника на незнайния воин.

„Историята ясно е засвидетелствала всички етапи от този наистина паметен за нас път на нашите славни предци към днешната ни свобода. Засвидетелствала е факта, че за православните българи тази нова свобода не е дошла даром, но е била извоювана с много и целенасочени усилия, с много постоянство и вярност към заветния идеал на свободата. Идеал, намерил своя първи плод и първото си въплъщение в постигнатата от предците ни духовна и църковна наша независимост, от чието извоюване през настоящата година отбелязахме изпълването на сто и петдесет години!“, каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

След богослуженията тържествата продължиха и пред Паметника на незнайния войн, където министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът Илияна Йотова участваха в тържествената церемония по издигането на националното знаме. На събитието присъстваха общественици, посланици, представители на традиционните вероизповедания у нас и множество граждани.

Богослуженията и тържествената церемония бяха излъчени на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook – тук (https://bit.ly/2VB4VMm) и тук (https://bit.ly/3crlkZF).

Трисагий и благодарствен молебен бяха отслужени по повод 142 г. от Освобождението на България

Тържествена церемония по вдигане на националното знаме по повод 3 март

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=315057