Публикувана на 01 Февруари 2020, 14:07

На 1 февруари Православната Църква почита паметта на св. мъченик Трифон. Празникът на св. Трифон е особено почитан в нашата църква, поради всегдашната му молитвена подкрепа и благословение.

По този повод, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в храм „Св. пр. Илия“, гр. София, кв. „Дружба“, бе отслужена Архиерейска света Литургия.

Богослужението бе оглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, иконом Емилиян Костадинов, предстоятел на храма, свещеник Костадин Тренев, свещеник Тома Попов, дякон Петър Славов, дякон Пламен Николов и дякон Пантелеймон.

Клиросното пение бе изпълнено от църковни певци, които със сладкопение възрадваха присъстващите на празника на св. Трифон.

След светата Литургия епископ Поликарп произнесе проповед и говори за живота на св. мъченик Трифон. Той подтикна присъстващите да бъдат изпълнени с вяра, търпение, жертвоготовност за Христовото име, изповедничество, мир и любов, по примера на светеца и да бъдат благ пример за нашето общество.

Епископ Поликарп поздрави предстоятеля на храма, свещенството и присъстващите от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит и им пожела здраве, духовни сили, преуспяване и благоденствие в Бога.

Приветствие към епископ Поликарп, от името на свещенството, църковното настоятелство и присъстващия народ, поднесе иконом Емилиян Костадинов. Той благодари чрез високия гост на Негово Светейшество за грижите, подкрепата и благословението, проявени към енорията – свещенството, вярващите и социалната кухня, която от 20 години работи при храма.

Празничния ден завърши с традиционното зарязване, което от векове съпътства празника на св. Трифон.

В литийно шествие архиереят, духовенството и народът се отправиха към двора на храма, където бе прочетена молитва за благословение на лозови насаждения и извършено зарязването на лоза. Лозите в енорийския двор бяха поръсени със светена вода и полети с червено вино.

За здраве и благословение, всички присъстващи християни бяха поръсени със светена вода.

Гостуването на епископ Поликарп в енорията завърши с посещение на социалната кухня при храма, където той пожела на сътрудниците и доброволците успех във всяко начинание, за полза и благото на хората в нужда.

Снимки: Александър Ангелов

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК

https://mitropolia-sofia.org/index.php/novini