12 април 2020 12:58, Българска Патриаршия

Българският патриарх Неофит днес възглави празничната св. Литургия по повод неделя Вайя – тържественото влизане на Христос в Йерусалим, в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Патриарх Неофит съслужи с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Негово Преосвещенство Мелнишки еп. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, храмовото духовенство и дякони. Песнопенията бяха изпълнени от църковнослужители, водени от протодякон Александър Нешев. Проповед за празника произнесе ик. Костадин Гаврилов.

„Поразени от силата на Спасителя, хората прекланяли пред Него колене и викали: Осанна! Като се надявали да използват тази сила за решение на всички тези задачи, които съществували тогава в юдейския народ. В това число на политически задачи, като например освобождаването от римляните. И всеки навярно мислел: „Той и на мен ще помогне, щом е съумял да възкреси Лазар“, но какво се случило после. Най-дълбокото разочарование на тълпата – никакво всемогъщество. Бият го като най-последният роб и грешник. Плюят го в лицето, изтезават го, предават на езичниците, което било особен позор за юдеите. И те, привързали го към стълба, пребиват го до полусмърт със страшните римски бичове… Коя вяра няма да се пропука от това? Защо той не стане и не порази римляните? Защо не открие пред юдеите небесата, за да видят всички славата Божия? Нищо такова не се е случило. Нещо повече, накрая Христос бил разпнат, умъртвен с най-позорната смърт… От св. Църква често чакат същото, което очаквали и древните юдеи от Спасителя и тя не трябва да се огорчава, че в някакъв момент се намалява нейната популярност сред тези, които свързват с Църквата постигането на човешките победи и резултати и престават да й ръкопляскат, даже да се отвращават от нея не виждайки в нея никаква земна полза. Входът Господен в Йерусалим ни помага да разберем това“, каза ик. Костадин в своето слово.

Тайнството Евхаристия бе излъчено на живо по БНТ1, както и предавано на официалната страница на Св. Синод във Facebook. По решение на Св. Синод тази година върбови клонки не бяха раздавани на богомолците, а при влизане в храма всеки трябваше да дезинфекцира ръцете си, маските също бяха задължителни.

Текст и снимки: Ангел Карадаков

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319676