25 март 2020 17:48, Варненска и Великопреслaвска митрополия

С Архиерейско служение бе отбелязан християнският празник Благовещение на Пресвета Богородица на 25 март 2020 г. във Варна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедрален храм „Успение Богородично“. В службата участваха председателят на храма ставрофорен иконом Димитър Стоев – духовен надзорник на епархията, протойерей Йордан Найденов, митрополитският дякон Любомир Георгиев и дякон Венцислав Георгиев. Песенно празничната богослужба украсиха клиросните певци Тодор Тодоров и Александър Александров.

„Днес е начало на нашето спасение – Днес спасения нашего главизна (църковнославянски) – се пее в тропара на Благовещение Богородично. Един празник, който в древност е наричан „Начало на изкуплението“, празнуван девет месеца преди Рождество Христово, начало на нашето спасение, ден на мира и покоя. Видяхме, че почитането на Света Богородица в християнския живот и в християнската ни действителност, в ранната Църква Христова, е факт. И то се изразява в катакомбените изображения, там, когато са отслужвали светата Евхаристия на скрито, поради неразрешението на светската императорска власт да се извършва богослужение на открито. Освен това, този празник е един много характерен ден, особено важен за осмисляне, защото онова, което прозвуча според свети евангелист Лука в първа глава на неговото евангелие, тия десет стиха (Лк 1:26-38), всъщност изразиха много важен смисъл и нещо, което помогна за разкриването на природата на една тайна, която е свързана в ролята на взаимодействието между Твореца и Неговото творение в лицето на Божията Майка“, заяви Варненският и Великопреславски митрополит в своята проповед.

Архиереят сподели една интересна мисъл на свети Прохор, патриарх Константинополски: „Когато разсъждава той за Боговъплъщението и за Света Богородица казва, че тя, Божията Майка, е похвала за всички жени и слава на техния пол, което значи, че светата Църква отделя изключително голямо значение на ролята на жената, на нейната мисия да бъде майка, на майчинството по образа на Света Богородица, на това, че тя е ангела на домашната църква, че тя е възпитателка на своите деца и разделя тази отговорност със своя съпруг“. Митрополит Йоан честити празника на всички православни жени с благопожелание за здраве и сили.

Негово Високопреосвещенство апелира за изпълнение на наложените противоепидемични мерки и препоръките на Националния кризисен щаб. Той отбеляза, че важните неща в този труден момент са три: „от нас – дисциплината, от Бог – милостта и Божията благодат, и от лекарите – дръзновението да се справят с болестта. Честит празник, честито Благовещение!“

В края на светата Литургия митрополит Йоан прочете пред иконата на Господ Иисус Христос молитва заради разпространения вирус [1]:

Господи Иисусе Христе Боже наш, пръв лекарю на душите и телата; Който заради нас стана човек, та да изцелиш човека от голямата рана; Който не презря нелечимо болните десет прокажени, но ги очисти чрез спасителната си благодат; Който прекара като Богочовек дните на Своето земно пребиваване, бидейки благодетел и лекар на всички болни и страдащи зле; Който облаготвори и възвърна здравето на разслабени, слепи, тежко съгрешили, бесновати и страдащи едновременно и с плът, и с ум!

Приеми благосклонно молението ни и прогони със силата Си убийствения вирус, що предизвика страх или смърт у немощни и незаслужено страдащи. И ако заради многото наши грехове си допуснал това изкушение, умоляваме Те като милостив да го премахнеш от нас и от цялата вселена. А ако заради изпитание на вярата си допуснал разпространението му, спри смута на немощните от тази пораза. Ако пък той ни се даде от злодеянието на противника или от нехайство на служещите му човеци, съкруши действието му като Бог всесилен.

Запази младежта и огради немощните, и освободи от притеснение на сърцата, а вместо него дари здраве, облекчение и отрада, заради молитвите на пречистата наша Владичица Богородица и на всички Твои светии. Амин.

[1] https://pravoslavenhram.com/молитва-заради-разпространения-вирус/697

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=317680