Двери 28 Март 2020

Тази вечер хиляди наши сънародници получиха и разпространиха в социалните мрежи съобщение за „явяване на св. Богородица на светогорските монаси (не се уточнява в кой манастир) по време на всенощното бдение срещу коронавируса“. Според автора на посланието Божията майка е „издала заповед“ тази вечер всички да се помажат кръстообразно с елей и да направят кръстен знак на вратата си.

Гръцките църковни медии опровергаха тази „новина“. От Свещения Кинотис на Света гора съобщиха, че християните трябва да се доверяват само на официалните съобщения на ръководството на Света гора и че подобно чудесно явяване на св. Богородица не се е случвало по време на всенощното бдение.

От Зографския манастир също е заявено, че това е фалшива новина.
Наистина, снощи в много от светогорските манастири и скитове беше отслужено бдение и бяха отправени молитви за преодоляване на пандемията. Към молитвите на свегорските монаси се присъединиха и техните братя от манастирите на Метеора. Към миряните беше отправен призив да се присъединят молитвено, тъй като достъпът на поклонници до манастирите е забранен до края на май.

Днес стана известно, че монах от манастира „Ксенофонт“ се е разболял и е приет за лечение в солунска болница. Той се е върнал неотдавна от Англия. Двамата монаси, с които е общувал, са поставени под карантина в манастира, без да имат симптоми на заболяване. Преди това имаше сигнал за разболял се поклонник-мирянин в „Хилендар“, когото също са пратили в солунска болница. След това стана ясно, че поклонникът не е болен от коронавирус.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69415/view,article/