20 декември 2016 23:40Пловдивска митрополия

Хиротония на Константийския епископ Яков в Пазарджик

Българската православна църква и богоспасяемата Пловдивска епархия се сдобиха с нов епископ на 20 декември, когато честваме паметта на Св. Игнатий Богоносец. Хиротонията на Константийски епископ Яков се състоя по време на светата Литургия в катедралния храм „Успение на Пресвета Богородица” в гр. Пазарджик в изпълнение на решението на Светия синод на БПЦ от 14 декември т.г.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави съборната архиерейска св. Литургия. С него съслужиха и взеха участие в хиротонията Високопреосвещените митрополити Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и Старозагорски Киприан, както и Преосвещените епископи Мелнишки Герасим – гл. секретар на Св. Синод, Велички Сионий – игумен на Троянския манастир, Браницки Григорий – викарий на Софийския митрополит, Агатополски Йеротей – викарий на Сливенския митрополит, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит, свещеноиконом Добромир Костов – протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев и свещеноиконом Деян Стоенчев – духовни надзорници при Пловдивска митрополия, архиерейските наместници архимандрит Висарион – на Смолянска духовна околия, свещеноиконом Николай Величков – на Ивайловградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев – на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – на Хасковска духовна околия, свещеноиконом Любомир Траянов – на Пещерска духовна околия, протоиерей Атанас Манолов – на Панагюрска духовна околия, свещеноиконом Марко Марков – на Карловска духовна околия, свещеници от града и епархията, митрополитският протодякон Илиян Александров и дякон Ангел Ангелов. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм.” с диригент протопсалт Георги Радев.

Стотици миряни, много монаси и свещеници от епархията и страната, както и областният управител на обл. Пазарджик г-жа Гинче Караминова, кметове на общини, депутати и други представители на държавността бяха дошли да съучастват в голямата радост – хиротонията на архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия архимандрит Яков за Константийски епископ.

След началото на светата Литургия нареченият за епископ, воден от архимандрит Висарион и протодякон Илиян Александров, застана пред досточтимите архиереи и след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на седемте Вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ-БП. След това архиереите и нареченият за епископ влязоха в светия олтар за извършване на хиротонията. След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архимандрит Яков коленичи пред него и архиереите възложиха върху наречения светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай положи митра върху главата му.

Могъщо и силно „Достоин!” отекна многократно в храма и стотиците благочестиви християни с радост приветстваха най-новия архиерей на църквата ни – Константийския епископ Яков. Към него се обърна Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай:

Преосвещени Владико Яков,

днес е твоята огнена Петдесятница. Чрез възлагане върху тебе ръце на Освещения събор ти прие сугубата благодат на Светия Дух и бе посветен за епископско служение в светата Църква. Възлезе на най-високата степен на църковната иерархия, съдържаща пълнотата на епископската власт. Радвай се на честта, която ти се оказва, но мисли и за задълженията, които ти се възлагат, защото колкото по-високо си изкачен, толкова по-строг отчет трябва да даваш в слово, в дело, пред Бога и светата Църква.Епископът е апостолски приемник по благодат. Затова си длъжен на всяко време и на всеки час с апостолска ревност да служиш на Църквата, като помниш апостолската повеля: „Внимавайте прочее върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28). Ако, по думите на св. ап. Павел, със страх и трепет всеки трябва да върши своето спасение, то колко повече се изисква от епископа, който трябва да се грижи за спасението на мнозина. Епископът е оръдието на Светия Дух. Помисли какви велики задължения ти налага това достояние, за да не пападнеш под осъждане поради небрежност или недостойнство. Епископът е ангел, свещено звание, което го задължава с телесна чистота и душевна безпорочност, със свят живот и ревностно изпълнение на небесното посланичество за служба на онези, които искат да наследят спасение” / цялото слово тук – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=222403 /.

Митрополит Николай връчи жезъл като символ на духовната архиерейска власт на Константийския епископ Яков, който ще бъде и негов втори викарен епископ. В отговор епископ Яков се обърна със слово към архиереите на църквата ни и верния Божи народ, в което каза:

Велик е Господ и чудни са Неговите дела, че и в днешния ден прояви Своята милост към мене грешния, и ми изпрати Своя Свят Дух, възложи върху ми архиерейското служение чрез ръковъзлагане десници на светите архиереи. Служение, изпълнено с много отговорности, служение на непрестанна молитва, непрестанно учителствуване, служение, в което трябва да положа душата си за всеки човек. Всички вие, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, познавате добре това служение и носите достойно върху плещите си.

В този скъп и вълнуващ за мен момент, преди всичко благодаря на Негово Светейшество патриарх Неофит, Първосветителя на Българската Православна Църква, за високото доверие към мен, за неговата молитвена подкрепа и благословение.

Благодаря на Високопреосвещените архиереи на родната ни Българска православна църква за решението им да ме въздигнат в епископско служение.

Благодаря и на вас, Архипастири на светата ни Църква, които възложихте ръка и изпросихте да слезе върху ми благодатта на божествения Дух, която да възпълни онова, което не ми достига.

Благодарен съм на Господ, че по великата Си милост ми изпрати духовен старец и наставник в лицето на Високопреосвещения митрополит Николай, чрез който се изпълниха думите Господни „не вие Мен избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод“ /Йоан 15:16/. Така, Ваше Високопреосвещенство, с Вашето архипастирско и отеческо благословение, съм това, което съм. Именно по Ваше благословение, владико, и по мое желание ме постригахте за монах в Баткунската света обител, под покрова и молитвеното застъпничество на светите първовърховни апостоли Петър и Павел. Божият промисъл се прояви чрез Вашите богомъдри и архипастирски наставления, израствайки в степените на благодатното служение като йеродякон, йеромонах, архимандрит и ето вече и като апостолски приемник по благодат – епископ.

През цялото време, владико светий, Вие бяхте Божието оръжие, моят стълб и крепило, утеха и опора, надявам се и занапред да сте моят пътеводител в отговорното служение като ваш викарен епископ и, разбира се, подпомаган и от обичния мой събрат Преосвещения епископ Арсений” /цялото слово тук – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=222377 /.

Константийският епископ Яков препотвърди обета, даден при монашеското си пострижение на митрополит Николай – да спазва каноните на светата Православна църква, да опазва чиста вярата на Светите отци и да проявява безропотно послушание към епархийския архиерей.

Мелнишкият епископ Герасим – гл. секретар на Св. Синод, прочете патриаршеско послание на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит до най-новия архиерей на църквата ни, в което се казва:

Епископството, с което се удостои днес, е естествен плод от дългогодишното ти предано служение на светата ни Църква – служение и подвиг, в които показа истинска божествена ревност и усърдно се обогатяваше в безценните за всеки истински монах добродетели на смирението и търпението, на любовта и послушанието към Бога и свещеноначалието. Защото стъпките ти към това служение и този подвиг бе насочил Сам Сърцеведецът Бог и отново Той, в днешния празничен ден, чрез ръковъзложението на освещения архиерейски сонм, те поставя и утвърждава като архипастир в Своята Църква – Църквата, която „Той си придоби със Своята кръв” (Деян. 20:28).

Вярвам, че като епископ в тази Църква, която и днес остава единствената истинска „Църква на живия Бог, стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15), в лоното на която е и даруваното ни свише спасение и която единствена преподава сигурния път към вечния живот, ти ще бъдеш още по-ревностен в служението и в изпълнението на нейната вечна мисия – винаги и навсякъде да проповядва благоприятната Господня година и спасителното Христово Благовестие. Защото такава е Божията воля: „Да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината” (1 Тим. 2:4).

Вярвам още, че в това най-високо и отговорно църковно служение ти всякога ще се радваш, както си се радвал и досега, на отеческата подкрепа, мъдростта и любовта на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, под духовното ръководство и с топлите архипастирски грижи на когото ти израсна като монах и клирик, както и на любовта и молитвите на цялото църковно паство, сред което днес Божията благодат те въздига като епископ” /цялото послание тук – http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=222404 /.

Многолетствието провъзгласи митрополитският протодякон Илиян Александров. Най-новият архиерей на църквата ни – Константийският епископ Яков – благослови за първи път като епископ благочестивите християни. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай благодари сърдечно на синодалните архиереи за единодушието, с което взеха решението за хиротонията на Константийския епископ Яков и за това, че дойдоха отблизо и далеч „за да изпросим заедно Божествената благодат на Светия Дух, която да снизходи върху Преосвещения епископ Яков и да го укрепи в дните и годините на предстоящото благодатно високоотговорно и душеспасително служение. Да е честит новия епископ на светата ни Църква, епископ и на Пловдивската епархийска църква и на Пазарджишката духовна околия. Бог да го укрепя в здраве, сили, бодрост, неотклонно и душеспасително да води поверения му от Бога верен Божи народ към царството Небесно.”

След края на светата богослужба Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков раздаде нафора на стотиците миряни, които, съпричастни с радостта му, го отрупаха с цветя и поздравяваха за хиротонията му с пожелания за дълго и благословено служение.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1204-20122016g-sv-svshtmchk-ignatii-bogonosetz–ignazhden–saborna-arhiereiska-sveta-liturgiya-episkopska-hirotoniya-katedralen-hram-q-uspenie-bogorodichno-q-gr-pazardzhik.html

Снимки

Хиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в ПазарджикХиротония на Константийския епископ Яков в Пазарджик