18 декември 2016 12:12Българска Патриаршия

Хиротония на Мелнишкия епископ Герасим

С нов епископ се сдоби Българската православна църква в Неделята пред Рождество Христово. Главният секретар на Св. Синод архим. Герасим бе ръкоположен с титлата „Мелнишки” за епископ на БПЦ-БП. Хиротонията бе извършена в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” по време на неделната св. Литургия, в която взеха участие Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и синодалните архиереи: на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, Великотърновски Григорий, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител и Браницки епископ Григорий, монаси и свещеници от страната.

Решението за хиротонията бе взето на заседанието на Светия Синод на Българската православна църква на 14 декември.

За да влязат в радостта на архимандрит Герасим и да присъединят своя глас към възгласа „Достоен”, в храма бяха дошли свещеници, монаси, монахини и миряни.

Лично Българският патриарх Неофит възглави богослужението и ръкоположи с титлата „Мелнишки“ архим. Герасим.

След началото на светата Литургия нареченият за епископ, воден от архим. Пахомий и протодякон Иван Петков, застана пред досточтимите архиереи, во главе с Негово Светейшество и, след като изповяда Символа на вярата, тържествено даде епископските обещания да пази каноните на светите апостоли, на седемте вселенски събора и на поместните събори, да пребивава в послушание към светата Православна църква, Българския патриарх и Светия Синод на БПЦ и да спазва Устава на БПЦ-БП. След това архиереите и нареченият за епископ влязоха в светия олтар за извършване на хиротонията. След като три пъти обиколи светия Престол и се поклони в четирите му краища, архим. Герасим коленичи пред него и архиереите възложиха върху наречения светото Евангелие и ръцете си, призоваха Светия Дух над него и измолиха Божията благодат да снизходи над новия епископ.

След ръкоположението при възгласи “Достоен!”, потвърдено от църковното изпълнение, патриарх Неофит последователно връчи на новия епископ одеждите и символите на архиерейската власт: сакос, омофор, енголпие и митра.

След ръкоположението Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим зае първенствуващо място сред събратята си архиереи и взе участие в първата си света Литургия като епископ.

В края на богослужението Негово Светейшество Българският патриарх Неофит произнесе напътствено слово към новия архиерей. В него той припомни обещанията, които е дал новоръкоположеният при хиротонията си, и го напъти как с Божията помощ да носи достойно кръста на епископското служение. Като изтъкна високата отговорност на архиерея и изискванията на нашето време, патриархът призова еп. Герасим да носи достойно епископското служение с послушание и смирение и му пожела Божията помощ да го укрепява.

В отговор на това Мелнишки еп. Герасим изрази своето вълнение на прага на новото си служение и надеждата си, че Бог ще го укрепява в неговата немощ, та да може с усърдие и достойнство до края на дните си да носи бремето на архиерейското служение.

След светата богослужба архиереите и близките на новоръкоположения епископ се отправиха към приемния салон в Синодната палата, където към Мелнишкият еп. Герасим бяха отправени приветствия и поздравления.

Очаквайте подробности.

Снимки

Хиротония на Мелнишкия епископ ГерасимХиротония на Мелнишкия епископ ГерасимХиротония на Мелнишкия епископ ГерасимПълен фоторепортаж от хиротонията на Мелнишки епископ Герасим