12.05.2022/23:59/ | Източник: Двери / 11 Май 2022.
Снимка


На 15 май от 11 ч. хорът при храм „Покров Богородичен“ в София с диригент Димитър Стоянов ще направи първата си изява от цикъл концерти-лектории за източноцърковната музика. Проявата е по проект „Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност“, който се осъществява с подкрепата на Столична община. Основната идея е популяризиране на хоровата църковнославянска музика като живо историческо и културно наследство чрез провеждане на цикъл от няколко концерта. Първият ще е съвместен с ученическия хор на Националната гимназия за древни езици и култура и ще се проведе в църквата „Покров Богородичен“. Той ще може да се проследи и онлайн тук. Втората изява ще е на 25 май от 19 ч. в Софийската градска художествена галерия.

Хорът на храм „Покров Богородичен“ е съставен от двадесет и двама певци. Те са хора с различни интереси – учители, юристи, музиканти, студенти и др. Хорът е основан от проф. Мирослав Попсавов. Днешният диригент – Димитър Стоянов – от 2003 г. е певец във формацията, след това става помощник-диригент, а от десетина години е главен диригент.

Два концерта са планирани и за есента – на 24 и на 31 октомври. Концертът на 24 октомври ще бъде в криптата на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Входът е свободен
Снимка