30 януари 2020 17:21, Софийска митрополия

На 30 януари Православната Църква чества паметта на св. Три светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст, както и на благоверния св. цар Петър Български.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит бе отслужена архиерейска света Литургия за храмовия празник на манастира „Св. Три светители“ край с. Чепинци.

Службата възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с архимандрит Евтимий, протойерей Ириней Митов, ефимерий на Чепинския манастир, свещеник Костадин Тренев, дякон Пламен Николов и дякон Спас Рангелов.

Църковните песнопения бяха изпълнени от софийски клиросни певци, ръководени от Светослав Цеков, а в съборното богослужение взе участие и голямо множество богомолен народ.

На празника присъстваше игуменката на Чепинския манастир майка Гликерия, както и кметът на с. Чепинци – г-жа Катя Николова.

В края на светата Литургия епископ Поликарп поздрави за храмовия празник игуменката, духовенството, певците и изпълнението на храма, благослови ги от името на Негово Светейшество патриарх Неофит и отправи поучителни слова в чест на св. Три светители и на благоверния цар Петър. „Да се утвърдим в познанието, че сме Христови. Господ Иисус Христос да следваме в нашия живот – да ходим по неговите стъпки и да се ползваме от Неговия Божествен пример: на смирението, доверието, всеотдайната любов и човеколюбието.“ – пожела на всички викарият на Софийския митрополит.

От името на християните в с. Чепинци и от свое име протойерей Ириней и майка Гликерия отправиха благодарности към Негово Светейшество патриарх Неофит и към викарния му епископ за съвместната молитва, за архипастирския благослов и достойното им служение.

След службата посетителите на обителта бяха нагостени с благословено ястие, за здраве и спасение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) – https://flic.kr/s/aHsmL5KZti

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) – https://flic.kr/s/aHsmL5zAQh

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=311489