19 януари 2020 13:51, Варненска и Великопреслaвска митрополия

Храмов празник с архиерейска служба за Атанасовден в старата митрополитска църква на Варна

С камбанен звън бе дадено началото на тържествата в старата митрополитска църква във Варна. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан възглави светата Литургия в Божия дом, посветен на св. Атанасий Александрийски. С митрополита служиха архимандрит Прокопий, ставр. ик. Славчо Проданов, ставр. ик. Дончо Александров, ставр. ик. Петко Минчев, ставр. ик. Добромир Георгиев, ик. Божидар Янакиев, ик. Теодор Стойчев, дяк. Любомир Георгиев и множество духовници от епархията.

В началото на службата Негово Високопреосвещенство пострига трима нови четци, които бяха въведени в първата степен на свещенството. Новопостриганите четци имат благословение да влизат и да помагат в светия олтар, както и отговорността ежедневно да четат богослужебните книги.

В своята проповед митрополит Йоан припомни подвига и делото на св. Атанасий Александрийски, които светата Църква изправя пред нашия взор в този ден. Архиереят честити днешния празник и благопожела примерът на св. Атанасий Велики да ни дава сили за достоен живот.

Във връзка с днешния празник храм „Св. Атанасий“ придоби още по-благолепен вид, чрез поставянето на нови икони на северната и южната стена на храма. Новите икони са с размери 190 на 63 см. Те са във византийски стил, който съотвества на иконостасните икони и останалите намиращи се в храма. Новопоставените икони са дело на иконописците Младен и Катя Костадинови. Средствата за изписването им са събрани от дарители от енорията при храма. По инициатива на председателя – ставр. ик. Дончо Александров и църковното настоятелство за южната стена са избрани и поставени образи на светии, които са свързани с град Варна и Българската църковна история, а именно: св. Андрей, св. Кирил, св. Методий, св. Климент Охридски, преп. Йоан Рилски, св. прмчк Прокопий Варненски, св. Серафим Соболев (Софийски). Като последния е пряко свързан с храм „Св. Атанасий“ с посещенията и служенията си в него. За северната стена са изписани образите на: св. равноапостолна мироносица Мария Магдалена, св. Константин, св. Елена, св. вмчца Марина, св. вмчца Екатерина, св. вмчца Варвара и св. свщмчк Харалампий.

Иконите имат много голямо значение в живота на всеки един християнин, защото те са проповед, чрез цветове и образи, които ни напомнят за живота на един реален човек, който обитава в близост до Бога в Небесното Царство и молитвите му винаги се чуват. От друга страна ние имаме стимула, виждайки тези образи да се стремим да се усъвършенстваме във вярата и да бъдем угодни на Бога.

Текст и снимки: Йордан Костов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=310301