Двери 23 Май 2020

Църквата на Божи гроб в Йерусалим отново е отворена за посещение. В общо съобщение на трите християнски общности в Йерусалим – Йерусалимската патриаршия, Францисканския римокатолически орден и Арменската патриаршия – се известява, че от 24 май, неделя, храмът ще бъде отворен „за посещение и молитва“.

В храма могат да се намират едновременно до петдесет души, които трябва да носят предпазни маски. Те ще съблюдават разстояние от два метра помежду си. Не се позволява целуването и докосването на иконите и на други свещени предмети в храма.
В църквата могат да влизат хора, които нямат температура или други грипоподобни симптоми.

Храмът на Христовото Възкресение в Йерусалим беше сред първите християнски храмове, които бяха затворени за вярващите още на 5 март, след като стана ясно, че две групи поклонници от Южна Корея и от Гърция са се заразили по време на пътуването си до Светите земи през февруари и бяха сред първите заболели в страните си. Пасхалните богослужения се отслужваха при закрити врати само от духовниците от Божигробското братство, а неделната литургия оглавяваше Йерусалимският патриарх Теофил. Церемонията по предаване на благодатния огън беше наблюдавана онлайн от стотици хиляди християни по света.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69620/view,article/