В навечерието на празника на св. равноапостолни братя Кирил и Методий, столичният храм „Свети Кирил и Методий“ в квартал „Красно село“ тържествено влезе в радостта на своя храмов празник

Църквата, която през миналата година бе изцяло обновена във вътрешна си уредба и в околохрамовото пространство посрещна и тази година патронния си празник с нови придобивки- обновена градина и устроено прицърковно училище, в което в неделните дни се обучават малки и големи християни.

Скъп гост на вечерното празнично богослужение бе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който бе придружен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Арсений, викарий на Пловдивския митрополит.  След като влязоха в двора на църквата и минаха покрай многобройните разцъфнали цветни кашпи те бяха сърдечно посрещнати от протойерей Стефан Стайков, предстоятел на храма и от многобройсто столично духовенство. С благословението на Светейшия владика вечерната богослужба бе предстоявана от еп. Арсений.

Сред присъстващите в храма бяха деканът на Богословския факултет проф. д-р Александър Омарчевски, доц. д-р Павел Павлов, зам-декан на БФ, и проф. Божидар Андонов от преподавателската колегия.

Енорията – въцърковена и празнуваща своя храмов празник, с едно сърце се радваше и с една уста участваше заедно с духовниците в богослужението. В края на последованието с празнично пастирско слово се обърна пловдивският викарий.

Отец Стефан, развълнуван от патриаршеското и архиерейското присъствие, изказа думи на благодарност към патриарх Неофит и еп. Арсений и им поднесе по един красив букет.

Текст и снимки: Весела Игнатова