Доц. д-р дякон Иван Иванов / 18 Март 2020

След първоначалните указания от миналия четвъртък вчера ръководството на Албанската православна църква публикува допълнително съобщение с указания за провеждане на богослуженията в положението на пандемия. В него се посочва:

„1. Православните храмове ще продължат да бъдат отворени за лична молитва, но няма да бъдат извършвани богослужения.

2. До второ разпореждане божествената Литургия в неделите дни и на празника Благовещение ще бъдат при затворени врати в параклиса „Света Троица“ в Синодния център на Тирана и ще бъдат излъчвани на живо от нашата църковна радиостанция (радио „Ngjallja“) чрез радио FM, но и в интернет.

3. Също и в другите митрополии божествената Литургия ще се извършва при затворени врати в малки параклиси.

Към тази пандемия трябва да се подхожда с голяма грижа, без паника, с молитва, с доверие в Бога и особено с истинска любов към нашите ближни“.

Ръководството на Румънската православна църква реши днес религиозните служби да бъдат организирани само на открито, в близост до мястото на поклонение (външен олтар), с участието на максимум 100 души, като се спазва разстояние поне един метър между богомолците.
Църквата разпореди всички енории и манастири да спазват мерките, определени от местните власти, и да си сътрудничат с тях, като същевременно гарантират религиозната свобода на вярващите, които трябва да могат да участват в богослужебния живот на Църквата и да получават духовна помощ.

Македонската православна църква също издаде препоръки до клира и народа за извършване на богослуженията при новата епидемиологична ситуация.

Според препоръките на Св. Синод на МПЦ енорийските свещеници трябва да спрат да извършват водосвети по домовете на верните.

Св. тайнство Кръщение ще се извършва само при неотложна нужда и в най-тесен кръг.

Опело да се отслужва само на открито, на гробища, в присъствието на най-близките. Забранява се ежедневното използване на църковните зали и свещеническите кабинети за срещи, уроци по вероучение, заседания на настоятелствата и други подобни дейности.

По време на богослужение вярващите задължително трябва да спазват необходимото разстояние помежду им, като изрично се препоръчва неделните и празничните литургии да бъдат провеждани на открито.

Когато свещеник е повикан да причасти някого вкъщи, да се използват запасните дарове (сухо Причастие), като се спазват всички необходими мерки за безопасност.

В манастирите да не се допуска посещение на поклонници, освен при спешна нужда.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69358/view,article/