Раката с мощите на св. Лука Симферополски

Мощи на св. Лука Симферополски (27 април 1877-11 юни 1961г.) пристигат в България. Частицата от мощите на светеца-хирург живял в наше време са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на Българската православна църква по молба от Българския патриарх Неофит и с благословението на Руския патриарх Кирил.

Мощите ще бъдат донесени на 21 октомври от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. „Цар Освободител”-3. Там от 13 ч. пред светинята ще бъде отслужен Молебен, а от 16.45 – Акатист на св. Лука Симферополски от Богородски епископ Антоний и храмовото свещенство.

Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17.30 ч., когато ще бъдат пренесени в митрополитския храм „Св. Марина” в двора на Софийската митрополия, откъдето ще бъдат пренесени с литийно шествие в митрополитската катедрала „Св. Неделя”. Там мощите на св. Лука ще останат за поклонение до 16,30 ч. на 22.10.2016 г. (събота), включително през нощта.

На 22 октомври 2016 г., в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ от 9,00 часа ще бъде отслужена празнична света Литургия оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

В същото време в храма-подворие „Св. Николай” на Руската църква св. Литургия ще отслужи Негово Преосвещенство Богородски епископ Антоний в съслужение с храмовото свещенство. Молитвено участие в богослужението ще вземе Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Начало 8.30 ч.

От 10,30 ч. в храм „Света Неделя” Светейшият патриарх Неофит, в съслужение с Богородския епископ Антоний и Браницкия епископ Григорий и столичното духовенство ще отслужат молебен пред частицата от мощите на светителя Лука Симферополски.

В събота на 22 октомври в 16,30 ч. св. мощи ще отпътуват за гр. Пловдив. От 18,00 часа в митрополитския храм „Света Марина“ на Пловдив ще бъде посрещната светинята. Непосредствено след посрещането на св. мощи ще започне празничната архиерейска вечерня. Светите мощи ще останат в храма за поклонение на вярващите, където и ще се съхраняват занапред.

На следващия ден 23 октомври в митрополитския храм от 9,00 часа ще бъде отслужена и празнична архиерейска света Литургия.

––––––

Свети Лука Симферополски (В.Ф.Войно-Ясенецки) е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на св. Лука – апостол, евангелист, лекар и художник. Подобно на св. апостол Лука, и той е лекар, художник и писател, написал и оставил книги на медицинска и духовна тематика. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения, и въпреки че е именит хирург и учен претърпява жестоки преследвания от страна на съветската власт, като прекарва 11 години в заточение.

Преставя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата празнувала паметта на всички руски светии. Скоро на гроба на светителя започват да се случват множество изцеления. През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука (Войно-Ясенецки) е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.