06 март 2020 20:12, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 5 март 2020 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, съборната великопостна богослужба с четене четвъртата част на Великия покаен канон бе възглавена от ставрофорен иконом Петко Минчев – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия и председател на храм „Св. пророк Илия“.

Молитвено и песенно се включиха духовници и християни от целия град. Всички заедно произнесоха Символа на вярата по време на Великото повечерие. Великият покаен канон на свети преподобен Андрей Критски бе песенно украсен от мъжкия хор при Митрополитската катедрала „Успение Богородично“.

Отец Петко Минчев разясни основните моменти на деветте песни от четвъртата част на покайния канон. Той каза: „В първа песен свети Андрей ни припомня за Христос като Агнец Божий, Който принесе Себе Си като жертва за греховете на целия свят… Преподобни Андрей моли Агнеца, умиващ с кръвта Си греховете на всички, да заличи и умие и неговите грехове.“

„В пета песен четем още за слепия по рождение, когото Христос изцерил, като го намазал с калчица и слюнка и го изпратил да се умие в къпалнята Силоам. А той се умил и прогледнал. Преподобни Андрей моли Христос сълзите му да се превърнат за него като Силоамската къпалня и да измият духовните очи на сърцето му, за да може да вижда Бога и да се надява на Него… Светите отци казват, че начало на покаянието е да виждаш своите грехове. Христос дошъл да дарува зрение на слепите, но ако ти още не си съзрял с лекотата на своето сърце, как ще може Той да възстанови твоето зрение и да ти дарува светлина? Само виждайки греховете и престъпленията си и чрез искреното си покаяние за тях, можем да усетим в сърцето си, че Христос е всъщност истинската Светлина, просвещаваща и освещаваща всеки човек, идващ на света и че Неговото милосърдие е винаги непобедимо“, заяви председателят на храма.

За по-богат снимков материал посетете официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/pg/varnenska.mitropoliq/photos/?tab=album&album_id=1512713512230160

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=315471