19 април 2020 22:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия

Днес, 19 април 2020 г., в 11:00 ч. започна вечерня в първия ден на Пасха, наречена още второ възкресение, по време на която на различни езици се чете евангелието за явяването на възкръсналия Господ Иисус Христос на Своите ученици (Ин 20:19-25), за да се възвести Христовото възкресение на всички народи и да се подчертае вселенският характер на Църквата [1].

Митрополит Йоан прочете евангелския текст на църковнославянски и френски език, последван от протойерей Георги Великов на гръцки, от ставрофорен иконом Димитър Стоев на руски, протойерей Ивалин Славов на румънски и италиански, протойерей Йордан Найденов на немски, от митрополитския дякон Любомир Георгиев на английски и български език и дякон Венцислав Георгиев на испански.

Цялото богослужение може да проследите на фейсбук страницата на Варненска и Великопреславска света митрополия: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/255933802211846/.

След прочитането на евангелието всички в единомислие, во главе с митрополит Йоан, се поздравиха с радостта от Възкресението на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Митрополит Йоан прочете Патриаршеското и синодално пасхално послание, което можете да прочетете тук: https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=320493.

В края на вечернята Негово Високопреосвещенство произнесе слово: „Обични в Господа братя и сестри, сърдечно ви благодаря за вашата дисциплина, за вашето съзнание църковно! Затова че в тези празници най-светли, най-дълбоки по богословски смисъл и съдържание, и най-важните в живота на света и на човека да приживеем заедно, макар и в по-малък състав, но с всичките изисквания във вид с онова, което прозвуча като послание от Светия Синод и от Негово Светейшество патриарх Неофит. На всички вас желая здраве! Бог да ви пази, да ви дава сили на вашите домове, на вашите чеда, да огради с мир целия свят и да ни отбрани от този вредоносен вятър на коронавируса, който се надяваме, че чрез благодатта на Възкръсналия Христос ще се съкруши! Христос Воскресе!“

[1] Чифлянов. проф. протопрезв. Б. Православна Литургика. С., 2008, стр. 90.

Снимки и текст: Георги Великов

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=320587