14 април 2020 13:18, Софийска митрополия

На 14 април, Велики вторник, бе отслужена Архиерейска Преждеосвещена св. Литургия в столичния храм “Св. Преображение Господне“. Тя бе възглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който съслужи с архимандрит Евтимий, ставр. ик. Василий Сарян, председател на столичния храм и йеродякон Вартоломей.

В края на литургията владиката поздрави събралите се в храма християни и се обърна с пастирско слово, в което говори за смисъла и тълкуванието на днес четеното св. Евангелие, което ни говори за притчата на 10-те девици.

Владиката акцентува на това, че елеят в светилниците на мъдрите девици е милостта и подчерта, че е необходимо да имаме добри дела, с които да придобиваме благодатта на Пресветия Дух. Еп. Поликарп говори и за другата притча, която бе прочетена днес, тази за талантите, с която Господ ни приканя да се трудим и да усъвършенстваме способностите, които Бог ни е дарувал, защото само когато се потрудим може да заслужим Божието благоволение и благословение.

Владиката поздрави от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит председателя на храма, свещенството, певците и вярващия народ, събрали се в храма и преподаде първосветителския му благослов.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК – https://flic.kr/s/aHsmMzsn5t

Текст и снимки : Весела Игнатова

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=319950