19 януари 2020 15:14, Софийска митрополия

На 19 януари с благословението на Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит бе отслужена архиерейска св. Литургия в Клисурския манастир „Св. Петка“ в близост до гр. Банкя.

Богослужението възглави Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протойерей Любомир Мишков, предстоятел на Самоковския храм „Рождество Богородично“, свещеник Георги Николачков, ефимерий на Клисурския манастир „Св. Петка“, свещеник Костадин Тренев, дякон Спас Рангелов и дякон Харитон Манов.

В препълнения от богомолен народ манастирски храм църковните песнопения изпълниха четирима дякони, ръководени от г-н Ангел Младенов, секретар на Софийската света митрополия.

По време на светата Литургия бе извършено и пострижение на благоговейния мъж Веселин за четец и певец на Българската православна църква.

В словото си Епископ Поликарп поздрави за празника игуменката на светата обител монахиня Филотея, сестринството, духовниците, певците и изпълнението на храма – от името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, като изрази радостта си от поканата и съвместното богослужение. Викарият на Софийския митрополит разясни днешното Евангелско четиво за 10-те прокажени и припомни житието на днес чествания подвижник св. Макарий Велики, чиито молитви присъстват в ежедневното частно правило. „Днешният ден е ден на молитвата и благодарението – сподели епископ Поликарп – Нека изпълним сърцата си със сърдечна молитва, нека изпълним душата си с прошения към Бога, но и да оградим цялата си същност с благодарение. Винаги да бъдем благодарни на Бога и на тези, които са около нас – и за най-малката подкрепа и помощ, за всичко!“

Ефимерият свещеник Георги Николачков благодари от свое име, от името на игуменката и сестринството на светата обител за празничното архиерейско богослужение по благословение на Негово Светейшество и за укрепващите слова на Преосвещеният епископ Поликарп, пожелавайки си по-често споделяне на радостта от евхаристийното общение.

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (1) – https://flic.kr/s/aHsmKPYYWi

ЗА ПО-БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ НАТИСНЕТЕ ТУК (2) – https://flic.kr/s/aHsmKPVLUU

Текст: Пламен Михайлов
Снимки: Пламен Михайлов (1), Александър Ангелов (2)

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=310307