03.05.2022 | Автор: Варненска и Великопреславска света митрополия.
Снимка


С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан на 2 май, когато Българската православна църква почита паметта на светия цар Борис-Михаил – покръстител на българите, беше отслужен благодарствен молебен от иконом Стефан Николов и иконом Андрей Стефанов.

Празничното честване на 1115 години от успението на светеца започна на централния площад в град Плиска с химна на Република България и вдигане на българския трибагреник. След това последва военен ритуал с полагане на венци и цветя пред паметника на светия български владетел.

Минути преди това кметът на града г-жа Тонка Начева подписа меморандум за сътрудничество и побратимяване между град Плиска и италианския град Корфинио.

Площадът беше изпълнен от множество жители и гости на града, които бяха дошли, за да съучастват в тържеството. Сред официалните лица бяха г-жа Милена Недева – кмет на Община Каспичан, д-р Владимир Йолов – областен управител на Област Шумен, Почетният консул на Италия във Варна г-н Антонио Таркуинио, г-н Франческо Денизио – заместник-кмет на Корфинио – регион Абруцо, Италия.

Благодарственият молебен беше песенно украсен от мъжкия хор при Митрополитския катедрален храм „Успение Богородично“ с диригент Валентин Кубратов.

Иконом Андрей Стефанов произнесе слово, започвайки с радостния поздрав „Христос Воскресе!“. Той заяви, че на този празничен и тържествен ден „всички ние празнуваме паметта на най-големия държавник в нашата история. Онзи, който провидя бъдещето на нашата страна и на нашия народ“. Отецът добави още: „Неговият ден, неговата памет не е само едно отбелязване с носталгичен спомен за едно минало, което вече го няма, а преди всичко неговата памет е повик към нашата съвест, повик към нашите действия и постъпки в сегашния ден. Защото светият цар беше достатъчно разумен, беше достатъчно свят, за да може да предвиди онова, което щеше стане с нашия народ във всички исторически несгоди, които претърпяхме. И за да може да постави народа ни и да го съзида върху каменната основа на светата ни православна вяра. Затова голяма е отговорността към всички нас, към всички наши съвременници не само да опазим, но да приемем и да предадем на идващите поколения онова, което ни завеща светия цар и монах“.

Иконом Андрей преподаде благопожеланията на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан към всички жители и гости на старопрестолния град „с молитва за всички вас за повече вяра, за повече любов и милосърдие, за повече добро общуване един спрямо друг“, каза още той и отново поздрави всички със славното Христово Възкресение.

Изготви: Георги Великов