07 март 2020 00:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия

Варненци прославиха и попросиха застъпничеството на своята покровителка Пресвета Богородица в посветения на нейното преблажено успение храм, намиращ се в квартал Гръцка махала. На 6 март 2020 г. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан прочете първата статия от Богородичния акатист. Преди това Архиереят и сборна група от свещеници и клиросни певци изпяха антифонно Богородичния канон. Малкото повечерие отслужи председателят на старинния храм иконом Теодор Стойчев заедно с митрополитския дякон Любомир Георгиев.

Благолепният храм бе изпълнен от желаещите да се включат в съборното богослужение. Митрополит Йоан започна проповедта си, цитирайки част от прославата към Божията Майка, която се чете в първата статия на посветения ѝ акатист: „Радвай се, таинице на неизказания Божи съвет“ (Акатист на Пресвета Богородица, статия първа, икос 2[1]). „В първата акатистна вечер, посветена на Божията Майка, в помощта ѝ благодатно и молитвено за светата Четиридесетница, си мислим за нейния образ и за това, което тя стори в света“, добави Варненският и Великопреславски митрополит.

Негово Високопреосвещенство продължи с думите: „И тъй като самото православно учение търпи своето развитие, и трябваше светата Църква да се бори с отделни ереси“. Архиереят припомни осъждането на ереста на Несторий, който наричал Божията Майка не Богородица, а Христородица[2]. „И малко по-нататък, почти четири века по-късно, свети Йоан Дамаскин беше този човек, който написа едно прекрасно произведение, което, слава Богу, го имаме на български език. По-ранен превод от руски, с редакцията на професор Коев. Сегашен, тазигодишен и от миналата година даже[3], превод на половината произведение на точното изложение на православната вяра и най-вече онова, което преподобни Йоан Дамаскин говори за Божията Майка в утвърждаване на православното учение за нея“, заяви митролит Йоан. След това Архиереят прочете откъс от творчеството на светеца: „За това, че Светата Дева е Богородица, против несторианите“.

В заключение митрополит Йоан отбеляза, че в първите дни на светата Четиридесетница „ние никога не сме се съмнявали в Божието действие и в онова, което беше и е за нас Пресвета Богородица. Тя действително се явява вместилище на невместимия Бог и по всички начини на светоотеческото изразяване това твърдо се защитава винаги като най-съществена част в учението за Божията Майка.“

Негово Високопреосвещенство поздрави председателя за положените грижи за благоустройството на старинния храм и благопожела на всички лека и спасителна нощ.

За по-богат снимков материал посетете официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/pg/varnenska.mitropoliq/photos/?tab=album&album_id=1512713512230160

 

[1] Целият акатист на Пресвета Богородица можете да видите тук: http://www.pravoslavieto.com/molitvoslov/akatistnik/Presveta_Bogoroditsa.htm (последен достъп: 6 март 2020 г., 21:58 ч.).

[2] Повече за ереста на Константинополоския епископ Несторий: http://www.pravoslavieto.com/inoverie/eresi/nestorianstvo.htm (последен достъп: 6 март 2020 г., 21:58 ч.).

[3] Свети Йоан Дамаскин. Извор на знанието. Том II. С., 2019 г. (Том I е издаден през 2014 г.).

Снимки и текст: Георги Великов

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=315478