22 януари 2020 09:35, Българска Патриаршия

С благословението на Негово Преосвещенство Аморийския епископ Никифор – игумен на светата царска, патриаршеска и ставропигиална Влатадонска обител – Солун, Гърция, в енорийския център при храм „Св. Андрей Първозвани“, в следобеда на 19 януари бе осветена и раздадена традиционната баница с късмети за духовна радост на нашите съотечественици в Солун.

По инициатива на БПЦО Солун и с основната подкрепа на Генералното Консулство на Република България в Солун, баницата бе осветена от свещеник Орлин Янчев. След това архимандрит Константин – председател на храма, приветства общността с добре дошли, като засвидетелства покровителството и любовта на Майката Църква към българите в Солун. Отецът разказа на кратко християнската символика на това събитие, като подчерта факта, че българската общност има пълното право да извършва всички видове богослужения и тайнства на български език в поведомствените храмове на светата обител.

В заключение, архимандрит Константин Маньотис изрази своята радост, че е свидетел на една древна традиция, когато Църква и Държава си сътрудничат като пожела това сътрудничество между БПЦО Солун и Генералното Консулство в града, да продължава и занапред, На края, г-н Владимир Писанчев – Генерален Консул на Република България в Солун, приветства нашите съотечествници, като им отправи пожелания за една успешна нова година, след което разчупи и раздаде по едно парче баница на всички сънародници.

Текст: свещеник Орлин Янчев
Снимки: Никола Димич

https://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=310593