Двери

49430779757 5fc1d81947 w

Вечерта на 23 януари в залата на Софийска митрополия се проведе официален прием на кметове от селищата в Софийска област и духовните ръководители на околиите в епархията. Срещата е по инициатива на ръководството на Софийска митрополия и се провежда за първи път. Тя е израз на желанието на църковното ръководство да взаимодейства градивно с местната общинска власт във всички инициативи, които са от полза за гражданите.

Повече от 20 кметове на софийски общини откликнаха на поканата. На приема присъстваха и архиерейските наместници на осемте софийски околии. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит беше придружен от Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и протосингела на митрополията архим. Василий.Негово Светейшество се обърна към събралите се градоначалници с думите:

„Бихме искали още веднъж да поздравим кметовете с доверието, което жителите на ръководените от тях общини им оказаха и им възложиха своите надежди и очаквания, които всички се надяваме да оправдаят.

През изминалата година взаимоотношенията между Софийската света митрополия – Архиерейските наместничества, държавната власт и местното самоуправление бяха на завидно високо ниво. Вярваме, че и през настоящата година, а и занапред доброто равнопоставено партньорско съработничество ще продължи плодотворно и ще спомогне за развитието на духовно-нравственото и патриотично възпитание на живеещите в диоцеза на Софийска епархия наши сънародници“.

Кметове

Негово Светейшество изтъкна като приоритетни области на сътрудничество между църковната, държавната и местна власт образованието и възпитанието на децата в християнски ценности, социалната дейност, поддръжката на храмовете, решаване на проблема с църковните имоти, които не са върнати на Църквата:

„Изказваме надежда, че държавната власт и местната власт ще подпомогнат изучаването на предмета „Религия“ в общинските училища, ще съдействат за развитието на социалната дейност, ще спомогнат за възстановяването на невърнати църковни и манастирски имоти, строителството и ремонта на храмове и тяхното поддържане, както и предоставянето на храмове и манастири, които се водят като държавна или общинска собственост, в собственост на Софийската света митрополия, та по този начин да се отдаде „кесаревото кесарю, а Божието Богу“ (Лука 20:25).

Патриархът постави акцент и върху европейските програми за реставрация, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири, които се осъществяват с участието на местните власти: „През настоящата година имаме намерение да кандидатстваме по различни европейски програми за реставрация, реконструкция и възстановяване на храмове и манастири, които по една или друга причина не са били добре поддържани“.

„Софийската света митрополия от своя страна и в лицето на архиерейските наместници по места, ще бъде в помощ на всички добри инициативи на държавната и местната власт, които не са в противоречие с православно-християнските нравствени и семейни ценности, и които ще бъдат полезни за доброплодното развитие на нашето общество и особено на младото поколение“, каза също Негово Светейшество патриарх Неофит.

Информация и снимки: Софийска митрополия

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100723/catid,14/id,69178/view,article/