20 април 2020 23:14, Варненска и Великопреслaвска митрополия

На 20 април 2020 г., Светли понеделник, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в Катедрален храм „Успение Богородично“. В съслужение с Архиерея бе дякон Венцислав Георгиев. Сборна група с диригент Тодор Тодоров украси песенно празничното богослужение.

В края на светата Литургия и след прочитане на молитвата към Бога за избавяне от гибелното действие на коронавируса, Негово Високопреосвещенство произнесе проповед. В нея той заяви, че на този празничен ден, чествайки Христовото Възкресение, ние „се замисляме за това, колко наши скъпи и обични хора имаме в този свят. Наши сродници, близки. И когато те честват свой личен празник, нещо, което е свързано с личността на човека, ние търсим всячески в това честване да подходим така, че нещо да сторим за него най-добро, което е възможно, според нашата обич към този човек“.

Целият богослужебен ред може да видите на официалната страница на Варненска и Великопреславска света митрополия във Фейсбук: https://www.facebook.com/varnenska.mitropoliq/videos/283237132692208/.

Варненският и Великопреславски митрополит отбеляза още, че сега сме изправени пред един от най-великите празници, празникът на празниците и ние сме призвани да изгоним злобата от душите си, да не сме лукави, защото лукавството е присъщо понякога на човека. Но за да е възможно това, всеки човек трябва да умее да различава в отношенията си ближните как постъпва. Архиереят допълни, че е важна чистотата ни пред Бога, която може да бъде и в семейството, и в монашеството, както и в живота на всеки християнин. А също така ние имаме дълг да разпространяме Истината.

Митрополит Йоан благопожела Божията милост, Христовата светлина на Възкръсналия Иисус Христос да бъде с всички.

Снимки и текст: Георги Великов

https://bg-patriarshia.bg/news.php?id=320667