Двери / 03 Февруари 2020

В Киев беше тържествено отбелязана една година от интронизацията на Киевския митрополит Епифаний (Думенко), предстоятел на Православната църква на Украйна, която получи томос за автокефалия от Вселенската патриаршия.

За честването в украинската столица пристигнаха епископи от цялата страна и представители на Вселенската патриаршия, на Александрийската патриаршия и на Света гора. Те отслужиха св. Литургия в катедралния храм „Св. архангел Михаил“.

Константинополската патриаршия беше представена от митрополита на Франция Емануил, Александрийската от Вавилонския епископ Теодор, а Атинският архиепископ Йероним изпрати приветствие до предстоятеля на ПЦУ. Света гора беше представена от игумените на „Симонопетра“ Елисей и на „Пантократор“ Гавриил.

Митр. Епифаний благодари на представителите на поместните църкви за тяхното присъствие и подчерта колко важно е признанието от тяхна страна на автокефалната църква на Украйна за нормализирането на църковния живот в страната. Той заяви, че предоставянето на автокефалията е „необратим процес“. По отношение на ръководената от него църква той заяви, че с „целенасочени усилия успяхме да постигнем единство“ и обеща, че ще продължи да работи неуморно, така че „всички православни украинци да се обединят около Киевската катедра“.

В своето приветствие митр. Емануил заяви:

„Още една неделя отмина в нашата Православна църква и история. Неделя, сиреч Ден Господен, ден на Възкресение, когато всички наши сетива празнуват победата на Богочовека над центъра на смъртта. Тази победа често може би разочарова хората, защото ние сме грешни хора и градим своята победа върху болката на ближните ни и дори се хвалим, че те губят, а ние печелим, че те падат, а ние се изправяме, че ние сме повече, а те са по-малко. Но това не е православният начин на мислене. Победата на Христос започна на Кръста. Защото на Кръста Господ вдигна тежестта и вината на всички грехове на света, преди Него, на съвременниците Му и на бъдещите поколения. Победата на нашия Господ Иисус Христос е духовна, не е светска! Триумфът на Възкресението е прошка на нашите грехове, влизането ни в Божието царство, осиновяването ни като чеда на Господа. Затова такава победа не вълнува нашата грешна природа, която е научена да се радва само на светските победи и битки, при които винаги има победители и победени, наранени хора.

Днес ние се причастихме от общата Чаша с Тялото и животворящата Кръв на нашия Господ Иисус Христос и станахме победители, заедно с Него, по пътя към излизането от този свят.

Но днес всички ние дойдохме тук, за да участваме в радостта от Вашата победа, Ваше Блаженство! Духовната победа, удържана през изминалата година от интронизирането Ви на обединената Църква на Украйна с всички, които действително искаха да принадлежат към нея и не работеха за себе си. Църквата означава общение, а не индивид. Означава личност. Означава единство. За съжаление мотивите на този свят заслепяват често пъти очите ни и ние не можем да разпознаем истинското единство, така че да го признаем и да се устремим към него.

От името на Всесветейшия архиепископ на Константинопол, Нов Рим и Вселенски патриарх Вартоломей ви предавам неговите топли поздравления, братската му прегръдка и искрени благопожелания. Предавам ви майчината грижа на Великата църква на Константинопол, любовта и уважението на цялата патриаршеска делегация, в която влизат нашият брат митрополитът на Адрианопол Амфилохий, дякон Григорий, зам.-секретар на Св. Синод, и игумените на светогорските манастири „Симонопетра“ Елисей и на „Пантократор“ Гавриил.

Ние сме заедно с вас! Близо до вас сме! Редом до вас сме! Не сте, братя в Украйна, сами! Имате силни молитви на небето и земята! Имате грижовен предстоятел, който има около себе си братя епископи, които са ваши грижовни пастири. Имате Църквата на Украйна! Това е нашият дар за вас! За да живее този благословен народ в достойна държава със свой език, предания, обичаи, да живее чудото, наречено Православна църква!

Затова големият духовен победител си ти, благочестиви украински народе! Ти, който имаш предстоятел, но и украинска Църква, плът от твоята плът, така че да можеш да живееш свободно, както са се борили за тази свобода предходните поколения!“.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69201/view,article/