17.05.2022 | Източник: Българска патриаршия,14.05.2022_22:55.
/ Автор: Софийска епархия, 14.05.2022_11:47 |
Снимка


На 14 май, с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит в Софийска света митрополия се проведе празнично състезание – викторина „Под знака на Възкресение Христово“. Състезанието, което се провежда за втори път, се състоя в зала „Екзарх Стефан I“ в сградата на Митрополията. В него се включиха деца от първи до четвърти клас, изучаващи „Религия-Православие“ на територията на Софийска епархия.

Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, приветства малките християнчета и им пожела успех в надпреварата, като пожела състезателните моменти да бъдат за радост и забавление. Тази година отборите имаха свои имена, които бяха определини от техните ръководители на случаен принцип. Викторината се състоеше от четири кръга – по един за всеки от класовете, а оценители на състезанието бяха епископ Поликарп, г-жа Милена Йоцова и г-жа Велина Андонова.

Във викторината се включиха възпитаници на: ОУ „Евлоги Георгиев”, гр. Дупница, с преподавател Живка Мантаркова – отбор „Книжовник“, НУ „Архимандрит Зиновий” и ОУ „Христо Смирненски”, гр. Радомир, с преподавател Лидия Блажкова – отбор „Любомъдрие“, СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Сливница, с преподавател Жени Методиева – отбор „Благовестител“, както и деца от 39 Основно училище „Захарий Круша“, гр. София, с преподавател Екатерина Дочева – отбор „Просветител“.

Водещи на състезанието бяха шестокласничките Славяна и Виолета, а поздравление към присъстващите поднесоха със своите изпълнения Никол Николаева и Екатерина Борисова от Сливница, Никола Симеонов и Юлия Вукова от Дупница.

В продължение на два часа учениците редяха пъзел-икона, подреждаха правилно думите на тропара за Възкресение Христово, отговаряха на въпроси, свързани с Тайната вечеря, с Гетсиманската градина и с празника Възкресение Христово. В края на състезанието Белоградчишкият епископ Поликарп обяви резултатите от надпреварата. Най-бързи, сръчни и изчерпателни се оказаха децата от отбор „Книжовник“.

В края на викторината владиката благодари на децата, поздрави всички организатори, ръководители, родители и участници в празничното състезание и им пожела душевно и телесно здраве и преуспяване в учението и духовните трудове. От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит владиката благослови присъстващите и награди всички участници с грамота и подаръци. Подаръците, които получиха децата са любезно предоставени от г-жа Татяна Попова, собственик на верига магазини „Аванти“.

Текст: Весела Игнатова

Снимки: Бехнам Сетайеш