07.05.2022/10:02/ | Източник: Българска патриаршия.
Снимка


На 6 май Светата Православна Църква спомня дивния подвиг на един от най-великите Христови воини, украсили небосклона на светостта със своя изповеднически подвиг на вярата, светия великомъченик Георги.

Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай възглави Архиерейска света Литургия в едноименния храм в Пловдив.

С владиката съслужиха: архимандрит Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев – протосингел при Пловдивска митрополия, ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов – ректор на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий“, храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

Енориашите и гостите на храма с искрена вяра в победоносната сила на Христовия мъченик се поклониха пред неговия образ и измолиха застъпничеството му пред Бога в дните на изпитания. С благоговение те съмолитстваха с духовниците и преживяваха радостта от празника, изричайки с едно сърце и едни уста Господнята молитва “Отче наш” и Символа на нашата вяра.

Сред присъстващите бяха: г-н Бойко Борисов, кметът на Пловдив г-н Здравко Димитров, кметът на район „Северен“ г-н Стоян Алексиев, почетният консул на РФ г-н Георги Гергов, г-н Радомир Чолаков, народни представители, държавни и общински служители и общественици.

В края на богослужението архипастирят на Пловдивската епархия се обърна към вярващите с вдъхновено слово, в което говори за подвига на свети Георги и за личното кръстоносене.

Владиката отличи с офикия „протойерей“ отец Георги Попов от храм „Св. Георги” и поздрави имениците в храма, като поднесе в дар икони с образа на светия великомъченик Георги Победоносец на почетния консул на РФ г-н Георги Гергов, както и на диригента на митрополитския хор „Св. ап. Ерм“ протопсалт Георги Радев.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.