Двери 23 Март 2020

Лекарят инфекционист Сотирис Цьодрас е новият любимец на гърците. Всеки ден той съобщава на сънародниците си новините за развитието на ситуацията с коронавируса в Гърция. Сотирис Цьодрас стана популярен в южната ни съседка не само заради поста си говорител на здравното министерство, но и заради личността си и начина, по който говори с медиите и по който общува с хората. Всеки ден в 18 ч. той дава брифинг за положението с коронавируса в Гърция и събира пред екраните гърците от цялата страна.

Проф. Цьодрас е директор на Комисията по инфекциозни болести и до този момент не беше известен на широката публика. От началото на пандемията обаче той е едно от най-популярните лица в страната. Слаб, почти изтощен, той олицетворява за хората загрижения за тях лекар, който проявява емпатия, но и твърдост при борбата с болестта.

Освен че е изтъкнат учен и гръцкият „генерал“ във „войната“ със смъртоносния вирус, проф. Цьодрас е баща на седем деца и църковен певец в енорийската си църква в атинския квартал „Кифися̀“. Тази неделя – Кръстопоклонна – в храма „Възкресение Христово“ в градчето Спата той изпълнява песнопенията по време на св. Литургия, отслужена от Месогейския митрополит Николай – разбира се, без присъствието на богомолци.

Социологът Андреас Дримьотис коментира за френското издание „Фигаро“: „Гърците харесват проф. Цьодрас заради спокойствието му, много доброто познаване на темата, дълбокото съчувствие към всички жертви и факта, че ежедневно приветства непоколебимата отдаденост на медицинския персонал. Той е и противоотрова срещу фалшивите новини. Дори да критикува отношението на някои гърци, които не съзнават ситуацията и продължават да тичат по крайбрежието, той прави това без да е назидателен. Въпреки че с биографията, която има, би могъл да си го позволи“.

Проф. Сотирис Цьодрас е роден в Сидни, Австралия, през 1965 г., но семейството му се връща в Гърция и той израства в Атина. Завършва медицина в гръцката столица, специализира в Харвард, САЩ. Биографията му се простира на двадесет и седем страници. Още в края на февруари, анализирайки ставащото в Италия, той съветва премиера К. Мицотакис да предприеме мерки за ограничаване на заразата в Гърция. Тесните му връзки с Църквата му помагат да убеди премиера и митрополитите да наложат забрана за извършване на обществени богослужения в страната. Едно трудно решение, което обаче е направено, за да бъде ограничено разпространението на болестта.

Човешкото отношение към болните и състраданието му правят лекаря много близък на хората. По време на съботния брифинг проф. Цьодрас се разстрои почти до сълзи, когато коментира изявление на друг учен: „Кого искаме да защитим? Кой искаме да бъде с нас и догодина? Всички, но това е невъзможно. Един известен сериозен учен ми писа, че вдигаме много шум за няколко възрастни хора. Отговорът е, че чудото на медицината е да удължава качеството на живот на тези, много от които са наши майки и бащи“.

Гръцки медии определят ролята му в борбата с вируса като историческа.

Снимки: http://ethnos.grhttp://lifo.gr – във втория има видео

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69388/view,article/