Двери 09 Март 2020

Мисионерско-просветната организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“) отмени временно своите редовни образователни и катехизаторски програми, свързани със събирането на много хора в затворени помещения. Решението е във връзка с мерките, вземани от държавните органи за ограничаване на случаите на коронавирус в страната.

До Пасха се преустановява работата на училището за катехизатори и школата за обучение на катехизатори, училището за жестомимичен език, както се отлага и плануваният в този период мисионерски семинар. Организацията преустановява и курсовете по гръцки език, провеждани под нейна егида в университета в Рим. Отменят се и поклонническите пътувания на катехизаторските школи до манастирите в Ахайя. Освен това пренася посрещането на частица от мощите на св. Николай Мирликийски, планувано за 10 май, за 22 ноември 2020 г.
Тези мерки, заявяват от „Апостолики дякония“, са израз на личната отговорност на всекиго и особено на организациите, които провеждат дейности, свързани със събиране и придвижване на много хора. „Апостолики дякония“ е официална църковна организация, подчинена на Св. Синод на Гръцката православна църква.

Св. Синод на ГПЦ призова хората да спазват ограничителните мерки, предприети от властите, като хората от уязвими групи да не напускат без нужда домовете си, а болните да проявяват грижа за своите ближни и да не посещават публични места, докато не се излекуват.

https://dveri.bg/component/com_content/Itemid,100724/catid,19/id,69313/view,article/